Kåseberga

Morddrama i Kåseberga

Kåseberga Artikeln publicerades

En gummiflotte flyter i land i Kåseberga hamn med två mördade män. Det är naturligtvis ett solklart fall för kommissarie Kurt Wallander.

I går var det brittiska filmteamet på plats i Kåseberga. Bakom avspärrningar och vakter agerade stjärnskådisen Kenneth Branagh i sin sjunde film som den av livsfrågor tyngde Ystadspolisen.

-Vi har filmat tre veckor i Riga och filmar en vecka här i Skåne, berättar Hillary Benson, en av producenterna i filmteamet.

Det är första gången som hon är med och filmar på Österlen.

-Lovely, säger hon.

Och i går var Kåseberga verkligen idylliskt. Vattnet låg spegelblankt och solen flödade över det gamla fiskeläget som så här års i veckan bara har enstaka flanerande turister på besök. Vakter från filmteamet informerade dem om att det var filminspelning på gång, och att de tvingades vänta under tagningarna. Det verkade inte var något problem utan blev snarare ytterligare en attraktion, vid sidan av skeppssättningen och den rökta fisken.

Under filminspelningarna av Hundarna i Riga börjar man med slutet, upplösningen i Riga, och slutar med upptakten i Hennning Mankells bok, fyndet av flotten med männen som dött en allt annan än naturlig död. Spåren leder Kurt Wallander till Riga, ett besök som inte blir någon snäll turistvisit.

Regissör är Esther May Campbell. Hon har tidigare regisserat bland annat tv-serien Skins.

Hillary Benson berättar att stämningen i Hundarna i Riga är den samma som i de tidigare sex brittiska BBC-filmatiseringarna av Henning Mankells deckare. En skillnad är att de två återstående filmerna ska spelas in i höst och vinter. Tidigare filmer har varit sommarproduktioner.

En film tar ungefär fyra veckor att göra. Fram till starten för den andra filmen arbetar en del av teamet med förberedelser.

-Sedan kommer vi tillbaka i mitten av oktober för att spela in igen, säger Esther May Campbell.