Konsert

Omvänt livtag på Edwalls visor

Konsert Artikeln publicerades

Att Allan Edwall skrev egna visor var okänt en gång i tiden. Men hade det inte varit för alla oförglömliga roller i Astrid Lindgren-filmatiseringarna så skulle kanske de flesta numera förknippa honom med musiken snarare än skådespeleriet. En som bidrar till detta är Bengan Janson, som på ett förnämligt sätt håller visdiktaren Edwalls minne vid liv.

Bengan Jansons samarbete med Allan Edwall började 1994 då han och Björn Ståbi spelade både in och live med Edwall. Senare utgjorde Edwall och Janson gruppen De Tröstlösa tillsammans med Kristina Lugn.

När Janson ställer sig med Visby Storband i ryggen känns det ibland som att han tar omvänt livtag på Edwalls visor. Upphovsmannen själv lär ha tyckt att flera av hans tidiga inspelningar var överproducerade. Helst ville han bara ha fiolkomp.

När elvamannabandet öser på som bäst är det långt till det eftertänksamma vemod som präglar de flesta av Edwalls visor. Å andra sidan är det såklart tanken med det hela. Svänger ordentligt gör det i alla händelser. Solisterna hittar snabbt tillbaka till melodin när de gör sina improvisatoriska utflykter.

Arrangemangen är skrivna så att texterna alltid kommer fram. Allra bäst blir det när bandet spelar återhållsamt och några av de fem saxofonisterna byter till tvärflöjt och klarinett. Till exempel i "Plötsligt en dag" och "Den lilla bäcken", som bägge får förbli visor.

Låtvalet känns oförutsägbart och blandar svärta med den vanvördiga humor som kännetecknade Allan Edwall. Bengan Janson visar upp en skådespelarådra när han gestaltar texterna lika mycket som sjunger dem. Att bandet övertygat honom om att göra smått vansinniga "Slumpens makt i Luleå" är det bara att tacka för.

Självfallet visar Janson även vilken fenomenal dragspelare han är när han bränner av halsbrytande solon i dueller med bandets blåsare. Men han imponerar minst lika mycket i de visor han kör mer eller mindre på egen hand. Den vackra och ömsinta "Mor dansar" framkallar gåshud.