Konst

Inte bara skolgårdsnostalgi i sten

Kivik Artikeln publicerades
Lasse Nilsson, ägare till Svenska stenkulor i Tollarp, vill visa att stenkulan kan ha många olika användningsområden.
Foto:Tommy Svensson
Lasse Nilsson, ägare till Svenska stenkulor i Tollarp, vill visa att stenkulan kan ha många olika användningsområden.

Stenkulan som spelkula. Tidlös skolgårdsnostalgi. Men i framtiden mer än så? Kanske, om landets enda tillverkare av stenkulor får som han vill. Och allt börjar med en påskutställning i Kivik.

Det sägs att redan kejsar Augustus i det gamla Rom spelade kula, mest för att avreagera sig när han var på dåligt humör. På svenska skolgårdar har det också spelats, genom decennier, men oftast i ljusare sinnelag. Och spelglädjen är fortsatt av och på, för en Sverige- och kanske världsunik enmanstillverkare: Svenska stenkulor i Tollarp.

– Marknaden är hur stor som helst, men för att utveckla verksamheten måste vi hitta nya användningsområden. Stenkulan är inte bara en spelkula, säger fabrikör Lasse Nilsson som tog över tillverkningen efter Christer Johansson för ett halvår sedan.

Vi träffas hos Ing-Marie "Inka" Johansson, tv-känd trädgårdsentusiast i Kristianstad. Runt matsalsbordet sitter Lasse Nilsson och hans fru Monica, "Inka" och vännen Rita Andersson. De pratar påsk, stenkulor och konstrunda.

– Det började med att jag berättade för "Inka" om fabriken i Tollarp. Hon blev intresserad och började ställa frågor. Det handlade om färg, form och en massa nostalgi, säger Lasse Nilsson.

Stenkulor. Till en utställning? Varför inte.

– Stenkulan har blivit retro, och retro är en trend. Vi levererar ofta till Wanås och andra konsthallar, säger Lasse Nilsson.

För "Inka" Johansson handlade intresset också om kopplingarna till hennes älskade trädgård. Om nya sätt att smycka, vara äventyrlig och locka ut barnen i naturen.

– De fastnar framför sina datorer istället för att leka utelekar. Jag hoppas bygga vidare från den här utställningen och bjuda in till en öppen trädgård i sommar.

En utställning blev det alltså, och rummet finns i Kivik. I det gamla bankhuset som idag ägs av släktingar till familjen Nilsson. På tolv kvadratmeter handlar det om olika uttryck för uppfinningsrikedom. Verk i smide som Lasse Nilsson har beställt av Lars Hansson i Ilstorp och "Inka" Johanssons utsmyckningar: miniatyrträd, cupcakes, trampplattor. Flera trädgårdsdekorationer av Rita Andersson och akvarellmåleri/påskpynt av Jadwiga Malm. Ämnen och arbetssätt är fritt valda, så länge konstnären håller sig till det genomgående temat: stenkulor.

– För mig, som kommer från ett hanverk inom slöjd och bruksföremål, har det varit en utmaning att jobba med trädgården som inspiration, säger Rita Andersson.

"Inka" Johansson:

– Jag älskar att komma tillbaka till något som har varit ett härligt vårtecken på våra skolgårdar.

Ett vårtecken också 2015? Lasse Nilsson värker fram ett svar:

– Försäljningen går upp och ner. Men alla generationer tycker om att spela. Stenkulan är populär bland pensionärerna, barnen väljer hellre glaskulan ... som aldrig blir vår nisch.

Varför inte?

– Kineserna och mexikanerna hann före. Den konkurrensen klarar vi inte.

Fakta

Gamla banken i Kivik

Tema stenkulor, med arbeten i olika tekniker av Ing-Marie "Inka" Johansson, Rita Andersson och Jadwiga Malm. Smide av Lars Hansson.

Initiativtagare: Lasse Nilsson, Svenska stenkulor i Tollarp.

Visa mer...