Kristianstad

"Kan lika gärna lägga ner ålfisket för gott"

Kristianstad Artikeln publicerades
Allt ålfiske i Östersjön ska stoppas under 2018, enligt EU-kommissionens förslag.
Foto:Agneta Berkvist
Allt ålfiske i Östersjön ska stoppas under 2018, enligt EU-kommissionens förslag.

Under tisdagen kom EU-kommissionens förslag, som rör upp känslorna hos Hanböbuktens ålfiskare. Allt ålfiske i Östersjön ska nämligen stoppas under 2018, säger förslaget.

– Att ha ett stopp under ett år är lika allvarligt som att lägga ner det för gott, säger Ålakademins ordförande Mats Svensson.

P4 Blekinge skriver att syftet är att rädda den europeiska ålen som är klassad som akut hotad. Den europeiska ålens utbredning har minskat kraftigt de senaste 30 åren och nu återstår bara 5 procent av beståndet.

2007 infördes ett generellt ålfiskeförbud i Sverige med möjlighet till dispens för tidigare yrkesfiskare. Sedan dess har antalet svenska ålfiskare halverats, och nu återstår bara 147 yrkesfiskare längs ostkusten, enligt P4 Blekinge.

Inger Näslund är havsexepert på Världsnaturfonden WWF och har pratat med radion. Hon välkomnar förslaget, men skulle vilja se ännu fler åtgärder:

– Det är för kort tid och för begränsat område. Det ska inte gälla Östersjön utan hela Europa, säger Näslund till P4.

Mats Svensson, Ålakademins ordförande, håller inte med:

– Om det här förslaget blir verklighet skulle det vara en katastrof inte minst för ålen. Detta är helt fel sätt att gå framåt, då skulle det inte finnas några kvar som värnar om ålen och dess kamp mot exempelvis vattenkraftverk, sälar och skarvar, säger han till Kristianstadsbladet.

– Och det skulle vara en ännu större katastrof lokalt. Tänk på ålagillena, besöknäringen och det världskulturarv (Ålakusten) som är under bildande. Dessutom vore det förstås en tragedi för våra ålfiskare som har varit det i fem generationer i vissa fall. Nej... att ha ett stopp under ett år är lika allvarligt som att lägga ner det för gott, säger Mats Svensson.

Han är annars nöjd med vad EU har gjort för ålfiskarna.

– De har varit positiva till ålnäringen. Vi får se vad som händer nu, om Sverige lyckas få till en kompromiss. Men jag har tidigare inte upplevt något direkt stöd från vår miljöminister (Karolina Skog, MP), säger Svensson.

Maria Malmer Stenergard, moderat riksdagsledamot från Åhus – som i flera år har kämpat för ålnäringens existens – är bestört över förslaget:

– Jag blev helt tokig när jag hörde om detta, det var verkligen en kalldusch. Där sitter man nere i Bryssel och bestämmer att detta ska drabba Östersjön, som har ett reglerat ålfiske som faktiskt fungerar, medan det fiskas yngel i Spanien. Man har velat göra det enkelt för sig, men verkligheten är inte enkel, säger Malmer Stenergard till Kristianstadsbladet.

Tror du att förslaget blir verklighet?

– Jag är livrädd för det. Nu är det upp till Sveriges regering och ansvariga på EU-nivå att sätta ner foten, säger hon.

Ålfiskaren Hans-Inge "Hånsa" Olofsson försöker just nu få tag på mer information om förslaget, men är samtidigt luttrad:

– Sådana här ärenden har väl varit uppe förut, men då inte gått igenom. Men jag förstår inte varför inte ålfisket i hela Europa stoppas och dessutom har man endast valt ett år. Det kanske är enklare att få igenom något sådant här än när man blandar in tyskar, fransmän och spanjorer, säger "Hånsa" och fortsätter:

– En rapport från SLU (Svenskt lantbruksuniversitet) 2015 visade att svenskt ålfiske hade gått ner från 7 procent till 3-4 procent, efter regleringarna. Vi stod alltså för en väldigt liten del av allt ålfiske i Östersjön, men i brist på kunskap vad andra länder gjorde valde vi att fortsätta på den vägen.

Han säger att han kommer att jobba aktivt för att påverka politikerna.

– Det är helt sanslöst om det här blir verklighet.

Fotnot: I EU-kommissionens förslag tas det även upp att torskkvoterna bör minskas, medan kvoterna för lax och sill i Östersjön kan ökas jämfört med årets nivåer.

Fakta

Europeisk ål

* Anguilla anguilla på latin. Leker sannolikt i Sargassohavet i Atlanten, och larven driver med strömmar mot kusterna i Europa och Nordafrika.

* Där förändras den till en glasål, vilken är pigmentlös. Därefter blir undersidan på ålen gul, varpå den kallas gulål.

* Gulålen vandrar upp i sötvatten eller långt upp i Östersjöns bräckta vatten. Där stannar den i många år för att senare inför lekvandringen förvandlas till en blankål.

* En hona kan bli upp till 1,5 meter lång, hanen upp till 56 centimeter.

* I Sverige är ålen rödlistad som akut hotad art.

Källa: Nationalencyklopedin.

Visa mer...