Kristianstad

SD vill förbjuda religiösa symboler

Skåne Artikeln publicerades
Foto:Tommy Svensson

Sverigedemokraterna föreslår en klädpolicy i Region Skåne med förbud mot att bära synliga politiska, filosofiska eller religiösa symboler under arbetstid.

Det föreslår partiet i en motion till regionfullmäktige. Partiet hänvisar till att EU-domstolen nyligen beslutat att företag kan förbjuda anställda att bära dessa symboler utan att det är diskriminering. Partiet menar att regionen är offentligt finansierad och bör förhålla sig neutral.

– Det är ganska intressant att se vilket ställningstagande Region Skåne gör. Det kan vara intressant för andra landsting, säger Patrik Jönsson (SD), gruppledare i regionfullmäktige.

Han vet inte hur de andra partierna ställer sig.

– Jag har inte förankrat det här över huvud taget. Jag har inte pratat med Alliansen eller Socialdemokraterna.

Vad är en filosofisk symbol?

– Bra fråga, det är inte jag som gjort researchen, men det är i alla fall någon form av budskap man sänder och vilket det är kvittar egentligen. Det är rent principiellt.

Är det okej att politiker bär partinålar?

– Ja, vi är inte anställda av Region Skåne och vi representerar ju våra partier. Jag tycker det finns en poäng att markera vår roll.

Är ett kristet kors okej?

– Det här ställningstagandet ger inga dispenser.

Finns det symboler du tycker väcker särskild anstöt?

– Ja, för egen del finns det hygieniska skäl att inte bära huvudduk och den signalerar också någon form av förtryck. Sedan finns hammaren och skäran eller t-shirts med massmördaren Che Guevara.