Kultur & Nöje

Alexander Söderberg: "Den andre sonen"

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Läs första delen först, men har man väl gjort det längtar man omgående efter del tre i Alexander Söderbergs trilogi. Kerstin Bergman njuter av bra underhållning.

Alexander Söderberg

"Den andre sonen" (Norstedts)

Om man inte har Alexander Söderbergs "Den andalusiske vännen", debuten från 2012, helt aktuell är första halvan av "Den andre sonen" rörig och svår att komma in i. Det är många personer med alltför likartade namn, spretiga intrigtrådar och referenser bakåt. Vi har tre maffiagrupperingar och två polisgrupperingar som kämpar med och mot varandra, plus några frilansare som rör sig mellan grupperna – lojaliteterna är växlande och komplicerade.

Tar man sig väl igenom första halvan är det här dock en spännande och bra actionthriller, och de av de många gestalterna som ges mer utrymme blir intressanta.

Söderberg har inga budskap eller politiska ambitioner, men producerar bra underhållning helt enkelt. Nu ser jag fram emot trilogins sista del – får bara hoppas att den kommer medan alla turerna från årets bok fortfarande är tillräckligt färska i minnet.