Kultur & Nöje

Det kulturella alfabetet

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Cecilia Persson, från Norra Åsum, är en alltmer prisad och framgångsrik jazzmusiker. Här ses hon under hennes konsert i Kristianstad tidigare i år.
Foto:Bosse Nilsson
Cecilia Persson, från Norra Åsum, är en alltmer prisad och framgångsrik jazzmusiker. Här ses hon under hennes konsert i Kristianstad tidigare i år.

Debatter, priser och festivaler, utställningar, dödsfall och flyktingkris. Hur sammanfatta ett kulturår? Kulturredaktören Sune Johannesson gör ett försök – bokstav för bokstav, från Augustpriset till Österlen.

Augustpriset gick till bland andra Bojs och Khemiri, men så roligt att Kristianstad var representerad på galan. Av Saga Miketinac, som först vann den äldsta kategorin i Kristianstadsbladets och Stadsbibliotekets novelltävling för att strax därefter bli nominerad till Lilla Augustpriset.

Bokfestivalen är en tonåring som är som gjord för de nya lokalerna som har blivit dess hem, Kulturkvarteret. Här ges det möjlighet för arrangörerna att lätt mixa det smala med det breda och för besökarna är det lika smidigt att röra sig mellan programpunkterna. Årets utbud var bra, och starkast minns jag samtalet om fristadsförfattare (Kristianstad, vad hände med det medborgarförslaget?), Katarina Wennstam och löparen Markus Torgebys jordnära filosofi. Till 2016 hoppas jag på ett nytt angeläget och aktuellt program men gärna mer myller i kvarteret.

Charlie Hebdo är numera så mycket mer än namnet på en fransk satirisk veckotidning, det är också en symbol för rätten att tänka och yttra sig fritt och öppet. Om en vecka har det gått ett år sedan det fruktansvärda attentatet som till slut krävde tolv liv, ett attentat som kom att slå an ett mollackord för hela 2015. Glöm ej att var morgon ropa: Je suis Charlie!

Debatter komma och gå inom kulturfältet. I förra veckan lyftes några ordstrider fram i en TT-artikel, allt från cykloper och samer till urspårad humor. Ofta känns det mest som ett spel, där alla snabbt hoppar på tåget för att synas och höras under några Twittersekunder, men flera debatter berör djupare och lever vidare. Själv minns jag bland annat frågan om land och stad (hela landet ska leva!) och den fråga som Jesús Alcalá ställde i en höstartikel här på kultursidan, hur förhåller vi oss till tvivelaktiga inslag i vår historia.

Elna Jolom är en av Österlens stjärnor, lika säker i sitt blåsande som dynamo för sin konstgenre (glaskonst) och trakt. Höstens version av Mästarna bakom glaset blev en sprakande tillställning med utställningar och möten i flera hyttor och diverse andra lokaler. Glasriket lever! Men hur länge? Det ska bli spännande att se vad som väntar i framtiden.

Flykt, flyktingar, flyktingströmmar, flyktingkris... F är 2015 års bokstav, och det är i det här fallet en sorgens bokstav. Ingen ska behöva fly från sitt land. När det gäller bemötandet har staters och människors agerande gentemot flyktingarna rymt hela registret, från nej till ja, från kyla till värme.

Gellert Tamas kom åter med ett nytt verk – en film! ”Taikon” är en dokumentär om eldsjälen och kulturskaparen Katarina Taikon, som samtidigt är en angelägen samtidsberättelse. Allt var inte bättre förr.

Henning Mankell (1948-2015) var Wallanders pappa och som sådan kommer han att bli ihågkommen (inte minst i Ystad). Men han var så mycket mer, en författare med bredd och djup, en människa med samhällsengagemang vars hjärta alltid klappade för världen.

Ifö-verken i Bromölla har en rik historia, som under senare år har breddats. Här finns numera även aktiva konstnärer och genom Ifö Center en växande intressant skapande och utställande verksamhet, där det mest synliga nytillskottet är Carolina Falkholts färgstarka fasadmålning från i höstas.

Jazzåret har varit bra, även om Ystad numera har tagit över rollen som Skånes jazziga huvudstad efter Kristianstad/Åhus. Deras festival är bra, men också det nordostskånska året har bjudit på flera starka konserter. I topp på min lista: Den hemvändande pianisten Cecilia Persson med band i Kulturkvarteret, som i april bjöd på en stark konsert. En kreativ och känslig musikskapare!

Kulturgalan hölls för första gången i oktober och det blev en vacker och festlig kväll i Kulturkvarteret, med både kulturpriser, musik och humor. En imponerande manifestation för och av den närodlade kulturen. I oktober är galan åter.

Lundell är aktiv, angelägen, klok och i ständig utveckling. Sanna, alltså. Hennes Sommar-program var en drabbande och tänkvärd resa in i ojämlikhetens förödande marker. Hon har en pappa också, Ulf heter han och hans blogg tycker jag om, där är han närmast som en gammaldags bygdeskrivare med personliga rapporter från sin Österlenska utkikspost.

Maglehem är en allt roligare och bättre konstort på Österlen. Inte bara för att här bor ett gott antal duktiga konstnärer, utan också för deras satsningar på att möta några andra orters konstliv, småställen som Moskva och, som i somras, Berlin.

Naturum firade i år tio år och har under denna tid blivit ett landmärke för Kristianstads träskmark och det, vad jag tror, allt viktigare namnet: Vattenriket. För mig är det här det nya växande Kristianstads vackraste och viktigaste tillskott. För att det är just det, något eget och nytt.

Opera, denna ständigt unga konstform, går numera att höra live på biografen i Kristianstad, bra! Och i Drakamöllan fortsätter midsommartraditionen, härligt!

Piratensällskapet är aktivt och ser till att deras huvudperson läses och lever även i vår tid. Men efter de senaste fyra årens pristagarkvartett – Leif GW Persson, Claes Eriksson, Gösta Ekman och Lars Åberg – börjar jag tvivla över sällskapets nytänkande.

Q är en bokstav som Lennart Hellsing (1919-2015) inte bangade för. Men när Regionmuseet vandrar genom alfabetet i en just nu aktuell utställning är inte Hellsings klassiska ABC-bok med, även om bokstaven är givetvis med. För som det en gång hette: Alla ska med.

Rolf Martinsson, tonsättaren från Boalt och son till en av Göingeflickorna, komponerade ett lika kraftfullt som viskande vackert verk för sopran (Lisa Larsson!) och orkester till invigningen av Malmös nya konsertsal, jättesatsningen Live. Honom kommer vi att höra mer av.

Sanna Nielsen fick Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris 2014. Efter det har framgångarna bara fortsatt, med Melodifestivalvärd och utnämnandet som Allsångsledare som två av årets ess. Härnäst? Julaftonsvärd? Kulturminister? Volvoreklam och intervjuad av Jan Gradvall?

Tomas Tranströmer är död, men lämnar oss aldrig. Minns: ”Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse.”

Underhållaren som under senhösten gick under var Kringlan Svensson, som efter att ha fått sin bok recenserad av Victor Malm (från Kristianstad) reagerade osympatiskt kraftfullt och vidrigt och hotade både Malm och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg. Strax därefter var han avvecklad ur alla projekt han var inblandad i.

Vattentornet i Kristianstad skulle bli en konstnärlig ljuspelare. Hur gick det? Flera har sett den lysande. Hoppas det fortsätter så.

Wanås utställning i somras var två saker på samma gång: ut- och inblick. Att ta klivet in i det samtida Sydafrika visar hur chefsparet Millqvist & Givell vill både förnya och förädla. I oktober mottog de Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris.

X är en bokstav att räkna med. På latin.

Ystad växer till en allt mer festivalrik stad. Här finns numera inte endast en jazzfestival, utan också teaterfest och filmfestival. Vad mer? Röster kämpar för en deckarfestival.

Zell, Katarina, har varit med under Skillinge Teaters 20-åriga resa och lyckas på ett övertygande sätt kombinera planering, ledarskap med skådespeleri. Bra blir det och årets huvudpjäs ”Bobby Fischer bor i Pasadena” var ett tidlöst angeläget Noréndrama.

Åsa & Gertrud, med efternamnen Asptjärn och Larsson, är gamla Kristianstadsvänner och ett välkänt komikerpar som under året åter mötts vid några olika tillfällen, som konferencierer för Kulturgalan och manusförfattare till radions julkalender ”Månsaråttan”, en fartfylld Made-in-Skåne-historia med många trådar.

Äntligen borde det ha ropats den 8 oktober när Sara Danius meddelade att Nobelpristagaren i litteratur är Svetlana Aleksijevitj (Belarus). Hennes litterära körverk lär oss känna människan och historien på nya sätt. Missa ej: Hennes pristal, som fortfarande finns att lyssna till på SR Play.

Österlen fick färg i somras, och att ta sig runt och uppleva kraften och lusten på de olika nymålade väggarna var en speciell känsla. Street Art Österlen har vi nog bara sett början av.