Kultur & Nöje

Frantastisk seger i Melodifestivalen

Melodifestivalen Artikeln publicerades
Foto:Janerik Henriksson/TT

Debutant, storfavorit och segrare i Melodifestivalen. Frans Jeppsson Walls "If I were sorry" charmade såväl publik som jury och tog hem segern i lördagens avgörande.

– Tack som fan, säger Frans efter segern.

Hatten av för Sveriges nya stjärna – 17-årige Frans Jeppsson Wall är segrare av årets Melodifestivalen, den yngste vinnaren sedan Carola vann med "Främling" 1983.

På lördagskvällen övervann Frans allt motstånd i Friends arena och kammade hem 156 poäng, 24 fler än tvåan Oscar Zia och dennes bidrag "Human". Ystadssångarens nyvakna charm och kontrasten mellan hans innerligt sparsmakade framträdanden och övriga artisters överdåd pekas ut som en möjlig förklaring till hans framgång på lördagskvällen.

– Jag var inte så jättenervös förrän i slutet, då var jag mer i chocktillstånd när jag försökte förstå vad som hände, säger Frans.

Frans framfart i Melodifestivalen har präglats av motsägelser. Den unge artisten har omgärdats av en sällsynt hajp, samtidigt har han fört sig med lugnast möjliga manér. Men när tittarnas 12 643 275 röster var räknade och vinnaren förkunnades kunde inte ens den loje Frans hålla känslorna tillbaka utan var märkbart tagen när han klev upp på scenen för att sjunga vinnarlåten.

– Det är publiken som gjorde det, det här stödet var helt galet, säger Frans.

Med Frans som tittarnas favorit fick hans konkurrenter sätta hoppet till de internationella jurygrupperna. Oscar Zia blev juryns favorit – det räckte inte för vinst när tittarnas röster var räknade, men han var nöjd ändå.

– Jag unnar verkligen Frans den här segern. Att en låt som vanligtvis valts bort för Melodifestivalen går så jäkla bra visar hur brett vi tänker musikaliskt i Sverige och att Melodifestivalen är på väg mot nya tider.

Redan före lördagens final hade stora spelbolag satt Sverige som segrande nation i Eurovision Song Contest. För Frans betyder det att favorittrycket i Melodifestivalen byttes mot ett än tyngre, redan innan han vann.

– Jag har inte hunnit tänka på det alls, det blir väl kul. Det är så stort, så stort, jag är i chocktillstånd men samtidigt överlycklig, säger han.

Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman tror att Frans har en chans i Globen:

– När man tävlar med ett så här litet uttryck så måste vi ha lite flyt med vad som hamnar runt omkring i tävlingen, ju större desto bättre, säger han och kommer sedan på att han i egenskap av producent för Eurovision sätter startordningen i finalen.

– Självklart kommer jag att följa logiken att alla lugna bidrag ska omges av stora uttryck för att de ska märkas. Det är en generell dramaturgisk regel, så det är inget konstigt med det.