Kultur & Nöje

Frukost med Mello-Frans

Gävle Artikeln publicerades
1 Musikproducenten Fredrik Andersson och Frans Jeppsson-Wall käkar frukost på hotellet och känner varandra sedan Zlatan-tiden. Skriver låtar och garvar tillsammans.
Foto:Jessica Gow/TT
1 Musikproducenten Fredrik Andersson och Frans Jeppsson-Wall käkar frukost på hotellet och känner varandra sedan Zlatan-tiden. Skriver låtar och garvar tillsammans.

Nu närmar sig allvaret för Frans, som gått från att vara Zlatan-Frans till Mello-Frans. På lördag står han på scen inför 5 200 åhörare i Gavlerinken Arena i Gävle och hela Sveriges Melodifestivalspublik. Vi fick ett frukostsnack med den 17-årige Ystadskillen före torsdagens första repetitioner.

Det är en påfallande avslappnad kille som strosar fram i hotellobbyn med sin tvillingsyster Filippa. Hela familjen med mamma, pappa och lillebror och syster är med för att stötta honom.

– Det betyder väldigt mycket att de är med. De drar ner mig lite på jorden, de gillar inte att jag flyger iväg, säger Frans Jeppsson-Wall.

Det verkar ändå inte behövas, att hålla honom på jorden, även om schemat är späckat.

– Det är ett hett schema, 90 procent är tid med pressfolk.

På onsdagen var han och checkade ljudet. Det var första gången som han sjöng låten inför publik, även om den bara bestod av kameramän och ljudcrew.

– Det kändes bra. Jag blir inte nervös, inte för att sjunga. Det är andra saker, okända saker, som gör mig nervös, som när jag inte vet vad som ska hända.

Han har också hunnit lyssna på de andra sex tävlingsbidragen, i varje fall de kortversioner som släpptes för en inre krets på onsdagen.

– Det är bra låtar. Men jag gillar min låt, säger Frans med ett leende och lastar in en frukostmacka.

"If I were sorry" är en lugn låt, lite balladaktig med en personlig text som grundar sig i Frans egna upplevelser.

Jag tolkar den som att det handlar om en person som inte riktigt känner de känslor den egentligen vill känna, och är ledsen för det. Vad säger du?

Frans nickar och ser glad ut.

– Jag har skrivit om en privat upplevelse, den är min. Glad att höra att du också kan känna igen dig.

Han sjunger med en märkbar, brittisk accent. Det är pappa Marks ”fel”. De pratar alltid engelska med varandra hemma i Ystad. Pappan är uppvuxen i London, har rötter i Nigeria.

Det har gått tio år sedan förra musikäventyret med Zlatan-låten ”Who's da man” som blev sommarens hit under fotbolls-VM 2006. Men Frans Jeppsson-Wall har fortsatt med musiken under de tio åren. Han har gått på Kulturskolan, spelat trummor och gitarr. På senare tid har han hängt flitigt i låtskrivaren och musikproducenten Fredrik Anderssons studio vid Stortorget i Ystad. De spelar in och gör låtar tillsammans.

Fredrik Andersson sitter också med under frukosten, liksom Oscar Fogelström, ytterligare en i låtskrivargänget Badpojken som har haft flera listklättrare på sistone. Det är bara Michael Saxell i teamet bakom "If I were sorry" som fattas, men han kommer upp till Gävle under fredagen.

De garvar mycket, Fredrik Andersson och Frans. "Berätta om Zlatan?", säger Fredrik Andersson.

– Ja, säger Frans. Då, 2006, stöttade jag Zlatan, även om det inte gick så bra för honom. Nu får han stötta mig, ge mig någon sorts support!

Härmed är den uppmaningen förmedlad till den store svenske fixstjärnan. En hälsning på FB, en tweet, ett livstecken – Frans är glad för all support.

Frans Jeppsson-Wall kallades också för Zlatan-Frans när det begav sig sommaren 2006:

– Nu har de börjat kalla mig Mello-Frans.

– Nej, är det så, undrar Fredrik Andersson.

– Visst, sedan blir det Ultimate-Frans, säger 17-åringen som står inför sitt livs elddop.

– Det här är en underbar resa. Jag är ju bara 17, det är inte många som får vara med om det här.

För tillfället har han lägligt nog sportlov. Han går första året på Ystad gymnasium på naturvetenskapliga programmet, och skolan får komma lite i andra hand. Men han har med sig kemiboken till Gävle. Kanske blir det inte så mycket läst, men Frans säger att han ska ta tag i skolan sedan – precis som den unge Zlatan i dokumentären som just haft premiär försäkrar att han snart ska börja skolan igen.

Frukosten är aväten och familjen Jeppsson-Wall bryter upp. Frans ska till arenan och sjunga sin låt under första repetitionen på plats med pressfolk på första parkett. Resten av familjen passar på att åka lite skidor på Kungsberget utanför stan.

Men först ska Fredrik och Frans ta en bild. Fredrik Andersson har hittat en tio år gammal bild, när han sitter med Frans i knäet. Åren har gått, nu ska Oscar Fogelström ta en likadan bild, tio år senare. Nya garv och skratt. Det är vägen som gör resan värd. Går Frans till Friends – finalen i Stockholm – är det en bra bonus.

Fakta

Frans Jeppsson-Wall

Ålder: 17.

Bor: i Ystad.

Familj: mamma Maria, pappa Mark, tvillingsyster Filippa och lillebror Casper, alla på plats i Gävle.

Sjunger: "If I were sorry", en av sju låtar i den fjärde och sista deltävlingen i Melodifestivalen i Gävle. Skriven av Oscar Fogelström, Michael Saxell, Fredrik Andersson och Frans Jeppsson-Wall.

Gör annars: går på Ystad gymnasium, första året på naturvetenskapliga programmet. Spelar fotboll i Sövestads IF men en korsbandsskada stoppar träning för närvarande.

På webben fredag: Gå in på tidningens hemsida och hör Frans hälsning hem till Ystad och till Zlatan.

Visa mer...