Kultur & Nöje

Hjälpbehovet engagerar stjärnorna

Nöje/kultur Artikeln publicerades
Ulf Lundells tavla "Flyktingarna" gick för 40 100 kronor till förmån för människor på flykt.
Foto:Mark Hanlon
Ulf Lundells tavla "Flyktingarna" gick för 40 100 kronor till förmån för människor på flykt.

En lång rad artister, författare och konstnärer engagerar sig i flyktingars situation runtom och i Europa. De skänker gage, auktionerar ut konst och sina tjänster och skriver under upprop för att hjälpa till.

Sveriges mest namnkunniga personer sluter upp för flyktingarna. Johan Rheborg och Henrik Schyffert auktionerar ut en stand up-föreställning och skänker pengarna till Röda Korset.

På måndag morgon var budgivningen uppe i en kvarts miljon, med en vecka kvar på auktionen.

Frida Hyvönen skriveri sin tur på Facebook att hon planerar att göra en exklusiv spelning där hon skänker hela gaget till flyktingar.

Janne Schaffer skänker överskottet från sin jubileumskonsert till flyktinghjälp och Ulf Lundell auktionerade ut sin målning "Flyktingarna" i helgen. Pengarna går oavkortat till FN:s flyktingorgan UNHCR, skriver Aftonbladet.

"Bra budat, fortsätt! Tänk på vilken nytta pengarna kommer att göra. Den här tavlan räddar liv!", skrev Lundell på Instagram och totalt 153 bud landade slutligen på 40 100 kronor.

Även programledaren Robert Aschberg engagerar sig och leder en extrainsatt direktsänd insamlingsgala i TV3 på torsdag.

– Det är en väldigt bra sak. Sent ska syndarna vakna och då tänker jag inte på TV3 utan på hela opinionen, säger han till Aftonbladet.

Det var när bilden på den lille syriske flyktingpojke, som spolats upp drunknad på en strand i Turkiet, kablades ut över världen i veckan, som engagemanget för flyktingarnas situation exploderade.

En lång rad kändisar, som Joakim Thåström, Lena Endre, Malena Ernman, Mikael Persbrandt, Joel Kinnaman, Kerstin Ekman, Sanna Nielsen, Zlatan Ibrahimovic och Laleh för att nämna några, har slutit upp bakom upprop och kampanjer, som Dagens Nyheters #jagdelar, Expressens #jagvillhjälpa och Aftonbladets "Vi hjälper".

Vid helgens bokfestival i Kristianstad meddelade deckarförfattaren Katarina Wennstam att hon skänker sitt författararvode till UNHCR.

Också i övriga Europa och världen märks samma engagemang med rockband och musiker som skänker sitt gage och världsfotografer som donerar prispengar till flyktinghjälp.

Även på filmfestivalen i Venedig har flyktingkatastrofen i Europa varit ett stort samtalsämne. "Birdman"-regissören Alfonso Cuaron uppmanade Europa att ta emot människorna som anländer till stränderna.

– Jag kom själv från Mexiko till Europa och har alltid känt mig välkommen, sade han och fortsatte:

– Jag vill att man i dag och framöver välkomnar alla migranter på samma vis.

Skådespelerskan Tilda Swinton, aktuell i "A bigger splash", uppmanade folk att sluta använda uttrycket "migranter" i sammanhanget.

– Det är flyktingar det handlar om. Krigsflyktingar, sade hon. (TT)