Kultur & Nöje

Karin Fossum: "Helveteselden"

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Den norska storsäljande författaren Karin Fossum har med "Helveteselden" skrivit en infernalisk kriminalroman, anser vår recensent.
Foto:Cornelius Poppe
Den norska storsäljande författaren Karin Fossum har med "Helveteselden" skrivit en infernalisk kriminalroman, anser vår recensent.

Norska Karin Fossum har i sin nya kriminalroman, "Helveteselden", skrivit en 200-sidig roman som övertygar såväl språkligt som innehållsmässigt. Kulturskribenten Mats Palmquist grips av spänningen och sorgen.

Karin Fossum

"Helveteselden"

Övers. Margareta Järnebrand

(Forum)

Det var ett tag sedan jag läste en bok av Karin Fossum och ännu längre sedan en med polisen Konrad Sejer i huvudrollen. Under en tioårsperiod var den årliga Fossumdeckaren ett måste. Sedan kom hon bort och ersattes av andra måsten.

Men visst känner jag snart igen hennes lite säregna berättarteknik, hennes dialoger utan anföringstecken, det relativt långsamma tempot och de små detaljerna som skapar livfulla porträtt.

Egentligen är det inte Sejer som har huvudrollen, huvudrollerna har två mödrar och deras söner. Bonnie med fyraårige Simon och Mass med tjugoettårige Eddie.

Berättelsen börjar med att Bonnie och Simon hittas mördade, knivhuggna, i en utrangerad husvagn. Ett fullkomligt bestialiskt mord där de enda spåren är ett blodigt skoavtryck, en filékniv och en röd bil.

I tillbakablickar får vi lära känna Bonnies och Simons liv, hur mamman sliter med jobbet i hemtjänsten och den ständiga bristen på pengar. Simons pappa har stuckit med en yngre kvinna. Parallellt berättas om Mass och Eddie, en ung man med en odiagnosticerad social störning, han är intelligent men kan inte vistas bland folk utan sin mor.

Dessa två par följer vi fram mot den oundvikliga katastrof då Bonnie och Simon mördas. Vi vet inte av vem eller varför, bara att de kommer att dö.

"Helveteselden" är en sinnrikt konstruerad roman med berättande i flera tidsplan och ur dessa personers synvinklar. Det är också en outhärdligt sorglig bok. Vi följer med Bonnie på besöken hos de gamla som hon tar hand om, vi ser hur hon sliter och hur mycket hon älskar och värnar sin son. Och vi vet att de kommer att dö. Samtidigt kämpar Mass på sitt håll med sjukdom och oro för hur livet ska te sig för sonen den dag hon är borta. Vi förstår att någonstans kommer deras vägar att korsas.

Fossums böcker är ofta sorgliga, så alltså även "Helveteselden". Man kan jämföra den med "Älskade Poona" från 2002, också den hjärtskärande.

Karin Fossum skriver inga tjocka böcker, hon är så stringent i sitt språk att hon kan komprimera denna intrikata berättelse till drygt 200 sidor. Samtidigt är läsningen så ansträngande i sin sorglighet att den långsamt måste få sjunka in och ta tid.

"Helveteselden" är en infernalisk bok med en ohygglig berättelse.

Fakta

Karin Fossum

Norsk författare, född 1954 i Sandefjord, bor i Sylling, cirka fem mil från Oslo, med två barn, kaniner och en häst. Hon har arbetat med förståndshandikappade, åldringar och narkomanrehabilitering, kört taxi och sålt skor.

Bokdebuten skedde 1974 med diktsamlingen "Kanskje i morgen", som gav henne Tarjei Vesaas debutantpris. Hennes debut inom kriminalgenren skedde 1995, då hon även introducerade kriminalkommissarien Konrad Sejer. (Källa: Forum)

Visa mer...