Kultur & Nöje

Magisk kväll i tivolins tecken

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Malin Nilsson alias Malin i Malin & Zink. Foto från ett tidigare tillfälle.
Foto:Tom Wall
Malin Nilsson alias Malin i Malin & Zink. Foto från ett tidigare tillfälle.

När Malin & Zink för nionde sommaren i rad gästar Skillinge Teater gör dom det med en show där tivolins förtrollande värld är temat. Kulturredaktören Sune Johannesson får en underhållande och tänkvärd kväll.

Malin & Zink

Gästspel med Malin Nilsson och Markus Zink på Skillinge Teater, caféscenen.

Premiär 22/7, spelas till 3/8. Recensionen är från föreställningen 28/7.

En man går med stel min och rak rygg med sin iller – eller är det en hund? – i koppel genom publiken och strax efter att han försvunnit blåser en kvinna upp en röd ballong samtidigt som hon rör sig över scenen åt motsatt håll.

Vi är på tivoli, en sluten zon med egna regler och alla möjligheter. Och det är just vad som sker under de kommande två timmarna. Kort hittas och försvinner, sedlar förflyttar sig i luften, en ring av en gäst trollas bort, apelsiner blir allt fler, ett motorsågsnummer utfört med ögonbindel slutar huvudlöst, lotterier, skjutbana, skuggteater, kaniner, cigaretter rör sig från näsan till munnen både in- och utvändigt, knivar i ögon och armen, poetisk lindans och en avslutande popcornmassaker.

Det har blivit en älskad sommartradition på Skillinge Teater att Borrbys magiska Malin Nilsson (YA:s kulturpristagare 2004!) gästar med en ny föreställning. Första gången var 2008. Det är sålunda inte överraskande att den röda lampan lyser när hon även denna fantastiska sommar hälsar på med sin sydtyske trolleripartner Markus Zink.

”Jag är Malin – er trollkarl och presentatör” säger hon och för oss med säker hand, underhållande och stundtals fräck mun och förbluffande trollerikonster in i det som är temat för årets show, tivolins förtrollande värld.

Hon trycker på sin centralt placerade zinkklocka och Markus Zink tittar in och gör galet roliga nummer med sin lika stela som rörliga kropp. De båda kompletterar varandra utmärkt.

Hela kvällen döps till Ekmans tivoli, efter publikens Mats Ekman som hamnat farligt nära scenen. Så vävs under hela kvällen publiken in i föreställningen, på ett ofarligt trevligt sätt blir vi interagerande både fysiskt och ljudmässigt. Efter ett tag lär vi oss att bidra med effektfulla ”oh”och ”ah” efter de olika numren.

Allt formar sig till en underbar sommarkväll, en hyllning av tivolins form där det oväntade och udda är våra hjältar, både vad gäller människor och handlingar. I det ljuset är det inte överraskande att kvällens huvudartists förnamn visar sig vara en förkortning, nämligen: Magiskt Alternativ som Lustfyllt Ignorerar Normen.

Men de låter inte endast magin vara svävande gåtfull, lika ofta driver de båda på ett uppfriskande sätt med såväl sig själva som sin konstform.

Vackrast är ändå det nummer där publikens Maj-Britt förlorar sin älskade ring. Tveksamt lämnar hon scenen och Malin förklarar att deras största gåva till henne är just detta, att ha trollat bort den ring hon älskar. På så sätt, fortsätter Malin, kommer hennes kväll bli oförglömlig. För det är det som vi saknar, det vi har förlorat och det vi längtar efter som är det vi minns starkast.

Så fint och oomkullrunkeligt meningsbärande. Och faktiskt än vackrare är det när det vi drömmer om oväntat dyker upp i en liten plastbehållare i en tuggummiapparat.