Kultur & Nöje

Mörkt familjedrama utspelar sig mitt i idyllen

Kivik Artikeln publicerades
Simon J Berger under inspelningen tillsammans med Nike Ringkvist som spelar hans dotter Elin i filmen.
Foto:Malin Palm
Simon J Berger under inspelningen tillsammans med Nike Ringkvist som spelar hans dotter Elin i filmen.

Husvagnen står uppställd i utkanten av den idylliska äppelodlingen, med milsvidd utsikt över Hanöbukten. Det är första scenen i långfilmen ”Trädgårdsgatan”, ett mörkt drama om två barn som växer upp med missbrukande föräldrar med Brantevikssonen Simon J Berger i en av huvudrollerna.

Han spelar pappan (Peter) i familjen och står på vakt medan mamman, spelad av Karin Franz Körlof, tar emot en torsk inne i husvagnen. Inspelningen påbörjades för lite drygt en vecka sedan i Hammenhög och i veckan filmade teamet i Kivik.

– Det har gått väldigt fint. Det är ett bra drama med bra manus, säger Simon J Berger.

Mamman Linda säljer sin kropp mitt i idyllen för att få pengar till knark. Det är den dubbelheten som manusförfattaren Gunnar A. K. Järvstad, även han uppvuxen på Österlen, och regissören Olof Spaak vill gestalta.

Historien bygger på producenten Sofie Palages egna upplevelser under barndomen på just Trädgårdsgatan i Ystad.

– Det är ju ändå fiktion men Gunnar har inspirerats av det jag har berättat. Men det är en påhittad historia och inte självbiografisk, understryker Sofie Palage.

Trion Palage, Järvstad och Spaak har lång erfarenhet av filminspelningar och har gjort hundåren och fått stor erfarenhet under bland annat ett otal Wallanderinspelningar. Det här är deras första egna långfilm i det egna filmbolaget Primodrom.

Man riktigt känner energi och glädjen under inspelningen.

– Under hela min karriär har jag alltid vetat att det här var filmen jag ville göra, allt jag gjort har egentligen varit en förberedelse för det här, framhåller Sofie Palage.

Under filminspelningen har teamet sin bas i det gamla sockerbruket i Köpingebro.

Det är eftermiddag när man samlas för dagens första tagningar i Kiviks utkant.

– God morgon, säger inspelningsledaren Linnea Schumacher när hon går igenom dagens program med teamet.

För gårdagskvällens inspelningar på en gård i Hammenhög blev sen, så för teamet är det morgon. ”Lunch” serveras senare på kvällen.

Framför husvagnen är en liten räls utlagd i gräset där filmkameran monterats på en vagn. Simon J Berger sminkas för att få lite passande solbränna. Filmen utspelar sig under ett år och skådespelarna har stränga förhållningsorder att inte sola eftersom de också under de hektiska filmveckorna ska spela in vinterscener. Det har i och för sig inte varit så svårt hittills i sommar, att undvika sol.

Så gör sig teamet redo. Med exakt vädertajming bryter solen igenom ett moln och kameran rullar.

I en inspelningspaus vill regissören Olof Spaak tona ner missbruksproblematiken lite.

– Det väsentliga är att skildra familjen, deras relationer, kärleken och föräldraskapet, sökandet efter en identitet.

Perspektivet är också tillbakablickande. Filmen skildrar vad barnen minns som vuxna, vad som kanske hände. Samma händelse kan därför skildras i olika perspektiv. Vi minns olika.

”Trädgårdsgatan ” är en lågbudgetfilm som kan göras tack vare en lyckosam crowdfunding som gav lite drygt 200 000 kronor, halva budgeten. Inkvarteringen i Köpingebro gör också att teamet kan hålla en med filmvärldens mått mätt mycket låg budget.

Med på inspelningen i Kivik är också Anders E Larsson som gör musiken till filmen.

– Det är roligt att komma in i ett så här tidigt skede, annars är det vanligt att filmmusik görs i efterhand, säger han.

Kompositören vill också ta fasta på dubbelheten, kontrasterna mellan idyllen och det som utspelar sig bakom fasaden. Han är mitt i processen, men kan lova en sak. Det blir inga stråkar, ingen pianomusik.

Fakta

Trädgårdsgatan

Ny långfilm som just nu spelas in i Ystad och på Österlen.

Huvudroller: Simon J Berger (pappan Peter) tidigare i ”Jönssonligan”,”Callgirl”, ”Torka aldrig tårar utan handskar” mfl. Karin Franz Körlof (mamma Linda), har precis avslutat inspelnigen av ” Den allvarsamma leken” med Pernilla August som regissör där hon spelar Lydia, sågs i tv-serien ”Blå ögon”. Barnskådespelarna Nike Ringqvist (Elin) och Emil Algpeus (Erik).

Regissör: Olof Spaak.

Manusförfattare: Gunnar A. K. Järvstad.

Producent: Sofie Palage.

Premiär: Någon gång nästa vår, efter inspelningen söker teamet nya finansiärer till efterproduktionen.

Visa mer...