Kultur & Nöje

Schepp behåller sin ställning på deckarscenen

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Emelie Schepps deckarhjälte går i Lisbeth Salanders spår.
Foto:Foto: eva lindblad
Emelie Schepps deckarhjälte går i Lisbeth Salanders spår.

Emelie Schepp gjorde sig känd då hon gav ut debutdeckaren ”Märkta för livet” på eget förlag och lyckades sälja fler exemplar av sin bok än någon annan svensk egenutgivare tidigare gjort.

Prio ett

Författare:

Emelie Schepp

Förlag:

Wahlström & Widstrand

Sedan dess har hon plockats upp av ett etablerat förlag, haft så väl nationella som internationella framgångar och dessutom rest land och rike runt och föreläst om sin väg in i deckarbranschen.

”Prio ett” är Schepps tredje bok om åklagaren Jana Berzelius och poliserna Mia Bolander och Henrik Levin i Norrköping. Saker händer som får Jana att känna sig allt mer pressad och än en gång tvingas hon ta steget utanför lagens gränser. Samtidigt utreder Mia och Henrik ett fall där någon torterat och stympat en kvinna och lämnat henne att förblöda. En av de första på plats är ambulanssjuksköterskan Philip Engström, som också är en av huvudpersonerna i ”Prio ett”.

historia rör sig inte framåt lika mycket som vanligt. Därmed inte sagt att det inte finns dramatik i Jans liv även i den här boken, tvärt om. Även polisgestalterna blir denna gång lite lidande av att de får mindre utrymme, och deras utveckling står närmast och stampar, utan att något intressant sker.

”Prio ett” är dock en spännande och välskriven deckare som befäster att Schepp nu tillhör de etablerade författarna på den svenska deckarscenen.