Kultur & Nöje

Skam har tagit över även i Ystad

Ystad Artikeln publicerades
Jessie Borglund och Cajsa Hansson har båda två sätt samtliga tre säsonger av ”Skam” som ligger ute och ser fram emot säsong fyra som kommer att sändas senare i vår.
Foto:Sprisse Nilsson
Jessie Borglund och Cajsa Hansson har båda två sätt samtliga tre säsonger av ”Skam” som ligger ute och ser fram emot säsong fyra som kommer att sändas senare i vår.

Kärlek, fest och drama, drama, drama. Den norska ungdomsserien ”Skam” har snabbt etsat sig fast i våra liv och är just nu den mest sedda serien någonsin på SVT Play. Men vad gör egentligen serien så populär? Ystads Allehanda har tagit hjälp av elever från Ystad Gymnasium för att ta reda på det.

På senare tid har den stora tv-snackisen varit tittarfenomenet ”Skam”-serien som skildrar ett gäng gymnasieelever på Hartvig Nissens skole i Oslo och deras minst sagt händelserika liv.

Efter att serien lades upp på SVT Play i december förra året har den haft över 20 miljoner startade spelningar. Det gör ”Skam” till den mest sedda serien någonsin på SVT Play.

Frågan vi alla ställer oss: Hur är det möjligt? Eleverna Albin Nilsson, Cajsa Hansson och Jessie Borglund från Ystad Gymnasium har svaret.

– Det är intressant, bra gjort och ungdomar kan relatera till det, räknar Albin upp enkelt. De är alla tre överens om att det särskilt är igenkänningsfaktorn som gör att serien gått hem så väl hos ungdomar, för även om man inte känner igen sig i precis allting finns det kopp­lingar till verkligheten, och något att relatera till.

– Allt i serien händer inte, men det är ju saker som kan hända, menar Jessie.

”Skam” blev populärt i Sverige redan innan det började visas på SVT Play eftersom många såg det på den norska motsvarigheten, NRK TV, och snacket som uppstod i skolkorridoren var det som fick Albin, Cajsa och Jessie att ansluta sig till tittarskaran.

– Alla tittade på det och pratade om det så jag tänkte att ja, jag får väl prova att se det liksom, säger Albin.

Seriens skapare Julie Andem har tidigare kopplat målgruppen till flickor i 15–16-årsåldern men i takt med den spridning som ”Skam” har haft tittar nu även vuxna på serien, något som skapar blandade reaktioner.

– Det ska ju inte bli så att en förälder kollar på det för att få en bild av hur ens tonårings liv ser ut, då blir det fel. För det är inte alltid så som det är i serien, säger Cajsa och får direkt medhåll från de andra.

De menar samtidigt att det även finns fördelar med att vuxna kollar på ”Skam”.

– Det kan vara bra för föräldrar att se hur det kan vara. Sen har de också varit unga så de vet väl lite hur det är. Men det kan nog vara bra för dem, även om den egentligen är gjord till ungdomar, säger Albin.

”Skam” har tidigare hyllats för att ta upp sådant som kan vara svårt att prata om i ung ålder. Vissa av ämnena, till exempel ätstörningar och psykisk ohälsa, är något de tre gymnasieeleverna anser som nödvändiga att visa, och att ta upp det i en serie är ett smart sätt att göra det på.

– Man har inte sett något liknande innan. Det är speciellt, unikt, säger Cajsa som särskilt syftar på seriens tredje säsong, där huvudpersonen är en kille som försöker komma ut som homosexuell.

Att serien så öppet behandlar sådant som man ofta inte talar om högt menar de alla är en viktig och sällsynt egenskap hos ”Skam”.

– Det har inte funnits någon serie som ”Skam” innan, säger Albin.

Cajsa och Jessie har båda två sett att alla tre säsonger medan Albin har sett första säsongen och några avsnitt in på den andra. Trots att han tycker att det är en bra serie medger han att han har tröttnat lite på den, och Jessie menar att hysterin runt ”Skam” inte är lika påtaglig som förut.

– Det känns som att det har lugnat sig lite. Nu har ju inte fjärde säsongen kommit så det pratas inte lite mycket om det som innan, säger hon.

Enligt NRK kommer fjärde säsongen av ”Skam” att släppas i vår. Om den lyckas hålla ”Skam”-hysterin vid liv, det återstår att se.

WEBB TV: Så tycker Ystadseleverna om ”Skam”.

Fakta

Vad är ”Skam”?

”Skam” är en norsk webbaserad dramaserie som började sändas på NRK, den norska motsvarigheten till SVT, i september 2015. Serien handlar om en grupp gymnasieelever i Oslo och blev snabbt en stor succé bland ungdomar då många säger sig kunna relatera till karaktärernas liv.

Första säsongen släpptes på SVT Play i december 2016, och i den får vi följa Eva. Andra säsongen skiftar fokus och huvudperson blir istället Noora. Från och med den 6 januari i år kan vi på SVT Play se den tredje säsongen som handlar om Isak.

Visa mer...