Kultur & Nöje

Som att simma i strömt vatten

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Marilynne Robinson.
Foto:Kelly Ruth Winther
Marilynne Robinson.

Marilynne Robinsons första roman dyker djupt ner i frågan hur en individ blir till, i sig själv och i relation till andra.

Två par systrar

Författare: Marilynne Robinson

Förlag: Weyler

Översättning: Carl Olof Josephson

En natt när inga stjärnor lyser spårar ett tåg ur på järnvägsbron i den lilla staden Fingerbone och försvinner i det iskalla vattnet. Tåget återfinns aldrig, men på något sätt blir de döda i sjön en del av stadens själ. Till Fingerbone kommer så småningom systrarna Ruth och Lucille, som lämnas där av sin mamma innan hon tar sin lånade bil och styr den ner i samma sjö. När först deras mormor och sedan hennes systrar har fallit ifrån tas flickorna om hand av sin moster Sylvie. Under hennes inflytande blir deras tillvaro alltmer gränslös, tills myndigheterna reagerar och hotar att splittra familjen.

Att läsa Marilynne Robinson är som att simma i strömt vatten. Det finns en stark rörelse inåt, mot den starkaste tilliten, samtidigt som många av hennes personer också har en längtan bort och iväg. Det finns en livskänsla, en konstnärs blick för det oerhörda i det enkla, men också (inte minst här i debutromanen, som gavs ut för första gången 1980) en dragning till de destruktiva krafterna i människan och hennes omgivning.

Egentligen behöver man läsa en sådan här bok minst två gånger: en gång för att hinna känna den och en gång för att hinna tänka den.