Kultur & Nöje

Trasig uppväxt gav stoff till film

YSTAD Artikeln publicerades
Sofie Palage tillbaka där hon växte upp och där hennes första långfilm ska utspela sig.
Foto:Bass Nilsson
Sofie Palage tillbaka där hon växte upp och där hennes första långfilm ska utspela sig.

Hon har som många med filmdrömmar i Ystad gått i Wallanderfabrikens lärorika skola. Nu återvänder filmarbetaren Sofie Palage till uppväxtens Ystad för att göra en film som bygger på hennes egna upplevelser som barn i en missbrukarfamilj.

Just nu arbetar filmproducenten med att försöka få filmen finansierad.

– Mina båda föräldrar missbrukade när jag var liten, berättar hon.

Det var inte som Susanna Alakoski skildrat sin uppväxt med en far som var ökänd för att supa utan det rörde sig om ett dolt missbruk. Sofie Palages föräldrar levde ett Svenssonliv utåt sett men var narkomaner och blandmissbrukare.

– Jag var så ung när de missbrukade, så jag har inga direkta minnen av det. Till slut fick de nog, åkte till Nämndemansgården och kom ur sitt missbruk, säger hon.

Sofie Palage är född 1988 och har jobbat i med teater och film sedan hon slutade gymnasiet, först med gruppen Teatrum, sedan med en lång rad Wallanderproduktioner.

Men redan som 17-åring stod hon på scen på Marsvinsholms sommarteater där Ystads stående teatersällskap spelade ”Herr Puntila och hans dräng Matti”.

– Då hade jag stora visioner om att bli skådespelare, säger hon.

Men hon insåg tids nog att det var med film som hon ville jobba, och inte framför kameran. Hon uppskattade att det gick att jobba sig upp och ingen frågade efter utbildning eller vilken familj som hon kom från. Hon började med att koka kaffe i Wallanderteamet.

Men det är ett tag sedan nu och den 26-årige filmarbetaren har numera ett eget produktionsbolag tillsammans med Gunnar Järvstad, bördig från Brantevik, och Olof Spaak.

Deras första kortfilm ”Tune for two” från 2011 fick ett minst sagt rungande genomslag med viral spridning och 15 miljoner nerladdningar. Ända kruxet var att de unga filmarna inte hade clearat rättigheterna till musiken. Ingen har klagat, men filmen har inte heller genererat några pengar.

Nu jobbar trion med den första långfilmen. Filmen är ett vuxendrama med två syskon i centrum, Elin och Erik, 8 och 12 år.

Sofie Palage vill komma åt kontrasterna mellan det idylliska i småstaden och missbrukets misär.

– Filmen utspelar sig här i trygga Ystad, en vacker, gripande historia, säger Sofie Palage.

Titeln på filmen är ”Trädgårdsgatan”, eller ”Garden Lane”, efter gatan där Sofie Palage växte upp.

Siktet är inställt på att börja spela in i sommar. Sofie Palage arbetar med rollbesättningen samtidigt som jobbet med att hitta finansiärer pågår. Film i Skåne har ställt upp med ett utvecklingsbidrag och projektet är upplagt på Kickstarter, där gensvaret varit gott.

YA intervjuade Sofie Palage förra fredagen. Då hade projektet fått 70 000 kronor. Bara några dagar senare har bidragsgivare pytsat in ytterligare 20 000.

Målet är 200 000 kronor. Därutöver krävs det ytterligare finansiärer även om filmen är ett lågbudgetprojekt.

Även om Sofie Palages egna erfarenheter ligger till grund för historien är den inte självbiografisk.

Hennes föräldrar är införstådda med att dottern gör filmen, och har inte haft några synpunkter. När hon själv ser tillbaka på sin uppväxt, har hon svårt att säga hur den har präglat henne.

Hon flyttade tidigt hem­ifrån och har varit en driven, fokuserad person. Arbetet har varit, och är, allt.

– Jag tror att jag har gått stärkt ur det, säger hon.

FAKTA

Sofie Palage

Aktuell: producent för ”Trädgårdsgatan”, en film om hennes uppväxt i Ystad med missbrukande föräldrar.

Ålder: 26.

Familj: föärldrar och syskon.

Skolor: Norreport, Österportgymnasiet

Bor: Malmö.

Jobbar: med film och tv, senast tv-serien ”Blå ögon”, och med film- bolaget Primodrom.

Göra också: har precis börjat träna boxning.

Visa mer...