Kultur & Nöje

Ulf Mårtensson: Konst ända in i kaklet

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Detalj av den nya mosaiken i badhuset.
Foto:Ulf Mårtensson
Detalj av den nya mosaiken i badhuset.

Den nya utsmyckningen på badhuset i Ystad blev nästan för bra. Muralmosaiken glittrar, glimrar och glöder av kreativitet och skaparkraft. Den borde ha placerats på ett betydligt mer publikt ställe.

Nu får man gå in i det relativt undanskymda rummet för barnvagnar för att verkligen se mosaiken som pryder tre väggar. Rummet ligger i slutet av korridoren utanför omklädningsrummen.

Å andra sida är det ett väldigt snyggt barnvagnsrum.

Jag hade förmånen att få följa processen när konstverket skapades (artikel på ystadssidorna förra lördagen eller på ya.se).

De unga konstnärerna samlades klassvis i Konstmuseets verkstad. Där fick 280 tvåor i kommunen under ledning av tre konstnärer i konstnärsgruppen Mosaika skapa en mosaik i form av en triangel. Temat var: Det som gör dig glad. Sedan sammanfogades de olika mosaiktrianglarna till tre större sjok.

Det blev många solar, fåglar, bollar, glada figurer, bilar, fjärilar och blommor. Tillsammans skapade de ett kraftfullt, fantasifullt konstverk.

En del konstnärer går den långa vägen över konstnärliga utbildningar på akademier och högskolor, för att till slut komma tillbaka till ett mer naivistiskt och enkelt uttryck. I mosaiken på badhuset finns det ursprungliga uttrycket helt naturligt. Som en urkraft.

Jag är inte ensam om mina funderingar om verkets placering. När jag i förra veckan var på badhuset för att skriva om arbetet kom en kvinna som varit och badat förbi. Hon undrade: Varför gömmer ni undan det här inne?

Cecilia Wallén, samordnare för Skapande skola i Ystads kommun, håller med om att mosaiken blev mycket lyckad och att den, som jag föreslår, hade kunnat placeras ute i korridoren vid ingången till omklädningsrummet. ”Konstverket hade passat bra där och dessutom fått en mer framträdande plats”, skriver hon i ett mejl.

Men hon skriver också att det var svårt att från början veta hur slutresultatet skulle bli, och att den nuvarande placeringen föreslogs av de ansvariga för arenan.

Jag föreslår också att konstverket lyfts fram genom ljussättning, och att man informerar om hur verket blev till genom en liten skylt. Cecilia Wallén tycker att det är bra idéer, ljussättning har man redan diskuterat men inget är bestämt.

Jag tycker också att man kan avvakta lite. Visar det sig sedan att barnvagnsrummet inte används till att parkera barnvagnar i, kan man göra ett litet vilorum där i stället med låga soffor där man kan ligga och titta på mosaiken. Ofta väntar folk i korridoren. De skulle kunna vänta i mosaikrummet och njuta av konsten.