Kultur & Nöje

Ulf Mårtensson: Snart final på filmäventyr

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Simon J Berger med Nike Ringkvist under inspelningarna i Kivik av ”Trädgårdsgatan”.
Foto:Malin Palm
Simon J Berger med Nike Ringkvist under inspelningarna i Kivik av ”Trädgårdsgatan”.

Efter flera års slit är snart långfilmen ”Trädgårdsgatan” färdig. Ett filmäventyr som utspelar sig i Ystad och som jag har följt nästan från start.

Jag träffade filmproducenten Sofie Palage i mars 2015. Då berättade hon i en intervju i YA om filmplanerna. Historien som hon ville berätta var till stor del självbiografisk. Den handlar om hennes egen uppväxt med missbrukande föräldrar i småstaden Ystad.

Sofie Palage har som många filmarbetare lärt sig hantverket i Wallanderfabriken. Nu står hon på egna ben och producerar sin första långfilm genom filmbolaget Primodrom tillsammans med filmvännerna Gunnar Järvstad, bördig från Brantevik, och Olof Spaak.

När jag träffade Sofie Palage då för snart två år sedan var finansieringen av filmen inte klar. En så kallad crowd funding pågick. Målet var att samla in 200 000 kronor. Det lyckades man med. Jag bidrog med hundra kronor.

Det har gjort att jag har fått fortlöpande information om hur arbetet med filmen fortskrider. (Ja, jag vet att en journalist ska vara neutral, men jag såg mitt bidrag dels som en god kulturgärning, dels som ett experiment, eftersom jag aldrig varit med om en crowd funding förut).

Dessutom räknade jag med att bli inbjuden till premiären. De stora bidragsgivarna fick möjlighet att till och med läsa manus i förväg och lämna synpunkter.

Jag gjorde också reportage sommaren 2015 när filmteamet var i Kivik och spelade in en scen. Simon J Berger och Karin Franz Körlof spelar pappan och mamman. Karin Franz Körlof såg vi som Lydia i ”Den allvarsamma leken” i Pernilla Augusts filmatisering av Hjalmar Söderbergs roman.

Karin Franz Körlof är också vald till ”shooting star” under den stundande filmfestivalen i Berlin där ”Den allvarsamma leken” hade internationell premiär i fjor.

Sofie Palage hade hoppats att ”Trädgårdsgatan” skulle få premiär på Berlins årliga filmfestival nu i februari. Men så blev det inte, men målsättningen är att den ska få premiär under året.

I sin senaste rapporten till alla oss tunga bidragsgivare berättade Sofie Palage att filmen i det närmaste är klar. De sista effekterna ska fixas, sedan ska filmen också få en distributör och säljas in till festivaler runt om i filmvärlden.

Jag åker själv på semester till Berlin under filmfestivalen. Det är ett härligt sätt att se film, insupa atmosfär och njuta av storstadens puls. Berlins filmfestival har röda mattor och stjärnglans men är ingen intern angelägenhet för branschen, utan en öppen filmfest med berlinare och tillresta filmälskare. Ett besök kan jag varmt rekommendera. En extra krydda hade naturligtvis varit om ”Trädgårdsgatan” hade fått premiär här.

Med den här krönikan vill jag bara säga att det bakom en film som ”Trädgårdsgatan” ligger ett enormt engagemang, mycket envishet och jävlar anamma. Utan kulturarbetare som Sofie Palage, som sällan blir rika, vore världen bra mycket fattigare.