Kultur o Nöje

Ale stenar rockar

Kåseberga Artikeln publicerades
Med respekt för natur och kultur tar Pange Öberg rockmusiken till Ale stenar.
Foto:Mark Hanlon
Med respekt för natur och kultur tar Pange Öberg rockmusiken till Ale stenar.

Pange Öberg brukade jogga upp till Ale stenar varje kväll och som alla andra fängslades han i mystiken runt platsen. "Sedan fick jag den smått galna idén att ge konserter uppe bland stenarna", säger han när han blickar tillbaka på ett antal succéer med Hedningarna på 90–talet.

Han bodde alldeles intill platsen, nu har han återvänt. Och dessutom väcker han live en tradition som tillfälligt somnat in.

– Jag har haft Emil Jensen i tankarna och kände att det var dags att starta upp det här igen.

Och precis som i fallet med Hedningarna är Emil Jensen inte superkänd.

– Jag brukar säga till folk här i trakten att de ska lyssna på hans sommarprogram från i fjol. Det brukar få igång de flesta. Programmet var nämligen fantastiskt. Emil är en perfekt artist i det här sammanhanget. Nu blir det här dessutom hans enda konsert i södra Sverige i sommar.

Han menar att man kanske inte kan fläska på med något precis vad som helst utan den natursköna platsen kräver något med ”kulturell och poetisk tyngd”. Och det har Emil Jensen. Och inte minst ”förbandet” Kristina Lugn.

Vi hänger med Pange upp till stenarna. Han pekar på en blomsteräng som är som ett vykort. Han pratar om solnedgången. Han grinar lite illa åt barn som klättrar på de känsliga fornminneslämningarna. Han älskar stället.

– Jag är möjligen lite galen för det här är inte den optimala platsen att ordna konserter på. Men det är nog den finaste plats jag har jobbat med.

Folket i byn känner väl till honom sedan förr och undrar om inte Hedningarna ska komma tillbaka.

– Jag tror att de gillar mig här för jag är i grund i botten också en kille från landet med lite skit under naglarna. Det fanns en viss misstänksamhet här till en början men allt det där försvann när de insåg att jag var seriös. Nu är det mycket lättare för nu vet alla här att jag har ett gott syfte. Byalaget och idrottsföreningen IF Ale är med oss, liksom Ystads kommun och Statens Fastighetsverk. De vill att det här ska bli ett återkommande arrangemang.

Vi tar en bakväg upp till stenarna och passerar markägaren Urban Ahls flotta villa.

– Han ställer upp oerhört mycket och har fixat extra mark till parkering. 45 000 kvadratmeter. Det behövs. Men det blir mycket mek med just bilarna eftersom det här är något av en flaskhals ur trafiksynpunkt. Nu kommer Skånetrafiken att sätta in extrabussar så man kan ju lämna bilen hemma.

Biljettförsäljningen till konserten, den 5 augusti, har startat.

– Jag skulle tippa att det kommer mer än 3-4000 hit. Så känns det om man ser till hur förköpet går. Det är klart att det här är ett lotteri ur väderlekssynpunkt. Vi kan bara hålla tummarna att det fina vädret håller i sig.

Vi fortsätter kostigen upp mot stenarna och det är här som all utrustning ska transporteras. Tonvis med ljud och ljus.

– Det är såklart bökigt. Mer jobb än normalt. Men bönderna här har lovat att hjälpa till med sina maskiner om det regnar och det är svårt att nå platsen.

Men man håller nere så mycket som möjligt. Tanken är att publiken ska ta med sig vad den behöver i form av filtar och picknickkorgar.

En skillnad mot förra gången är att det formligen exploderat med arrangemang i regionen.

– Och det är bara bra med konkurrens. Jag har varit på såväl Garageprojektet i Hammenhög som Solhällan och giller de ställena. När jag bodde här på 90–talet hände det ju ingenting på den här fronten, men nu verkar det som att folk har börjat gå ut och inte bara sitter hemma och grillar.

Konserten startar redan 17.

– Men det handlar om säkerhet. Vi ska vara klara senast 20 för sedan börjar det mörkna och man kan inte ha folk springandes här uppe efter mörkrest inbrott.

Fakta

Pange om Pange

"51 år gammal. 3 barn. Jobbat med musik och kultur sedan jag var 15 år. Har inte ens gått gymnasiet. Bor och lever med sångerskan och artisten Irya Gmeyner i Lund och Stockholm. Tillsammans driver vi också en studio på Mejeriet i Lund. Förutom egen musik hjälper vi unga tjejer med musik o text i ett projekt som heter Gipo Music. Mejeriet var jag med och skapade som ung. Jobbar sen länge på United Stage Artist som representerar artister som Miriam Bryant, Lars Winnerbäck, Bob Hund, Emil Jensen, Tjuvjakt, Timbuktu, Johnossi, Mikael Wiehe, Hoffmeastro och ca 180 ytterligare artister. Dessutom är jag just nu väldigt involverad som producent för Anders & Måns nya föreställning "Nu har vi väl trevligt?" som har premiär i höst. I höst är jag också med och sjösätter ett nytt stort projekt i Malmö som fortfarande är hemligt... Jag och Irya Gmeyner har spelat in två skivor under namnet Irya's Playground. Vår musik ingick i en föreställning med Cirkus Cirkör som hette Inside Out och vi turnerade som band runt i hela världen i två år med denna föreställning."

Har sprungit milen på 31 minuter. Kämpar nu under sommaren för att komma under 40 minuter på milen. Växte upp i byn Dörröd på Romeleåsen. Min släkt kommer från Höga kusten i Ångermanland. Kommer inte ihåg min första konsert som jag arrangerade. Har arrangerat så mycket. Allt från Miles Davis, Dizzy Gillespie, Ramones, Iggy Pop, Blur, Oasis, Van Morrison, Elvis Costello till turnéer med Thåström, Kent, Chuck Berry, Jerry Lee Lewis och Little Richard. Låg bakom den ambulerade Kalasturnén som var en stor sommarsuccé under många år."

"Kan inte nämna min bästa konsertupplevelse. Dom är också så många. Ett av mina bästa artistminnen var när jag och Dizzy Gillespie gick och matade ankorna i Stadsparken i Lund och pratade om att han var sjuk i cancer och berättade att han såg slutet komma. Men han var trots det så otroligt positiv och livsbejakande."

Emil Jensen

Har tilldelats årets Evert Taube-stipendium med motiveringen: "För att han med stor omsorg och ömsint allvar använder de rimmade ordens kraft till att både trösta, roa och oroa”.

Visa mer...