Kultur o Nöje

Kultbandet till Ystad – med helt ny sångare

Ystad Artikeln publicerades
Tre sångare i Vikingarna. Till vänster Stefan Borsch och till höger Christer Sjögren. Båda har slutat. Nu är inte heller nya sångaren i mitten, Kenneth Wahlberg, med på scen.
Foto:Jessica Gow/TT
Tre sångare i Vikingarna. Till vänster Stefan Borsch och till höger Christer Sjögren. Båda har slutat. Nu är inte heller nya sångaren i mitten, Kenneth Wahlberg, med på scen.

Först fick han sparken från Vikingarna.

Nu är han tillbaka i rollen som den nye Christer Sjögren.

– Jag blev väldigt glad när de ringde och frågade om jag inte ville vara med igen, säger Chris Andersen som nu tar över efter Kenneth Wahlberg som inte är med under konserten i Rådhusparken i Ystad söndag.

Man kan kalla det cirkus Vikingarna. Det har nämligen varit mycket turbulens i bandet på senare tid med flera avhopp, påstådd fejksång och höga gagekrav.

Förra helgen var det dags igen. Sångaren Kenneth Wahlgren, som tog över jobbet efter den pensionerade Christer Sjögren, medverkade inte som planerat på Peace and love-festivalen i Borlänge.

– Nej utan där hoppade Christer Sjögren själv in. Han skulle egentligen bara varit gästartist men han tog på sig hela ansvaret som ledsångare, säger Chris Andersen.

Varför är inte Kenneth Wahlberg med i bandet?

– Han har inte medverkat på eget bevåg. Han har, efter vad jag hört, sjukskrivit sig.

Men när det gäller helgens spelning i Ystad och ett par spelningar i Finland så finns inte Sjögren till hands längre. I det krisläget valde gruppen att åter kontakta gitarristen som bara två månader tidigare fått sparken.

– De ringde och frågade om jag ville vara med. Och det ville jag såklart. Det var faktiskt en självklarhet. Flera av medlemmarna i bandet är nämligen mina vänner, bland andra Erik Lim och Johan Norgren. Jag har heller aldrig haft något otalt med de andra i bandet, förutom Kenneth Wahlberg.

Vad var det som hände mellan er två? Kenneth Wahlberg gav ju dig sparken.

– Jag var tydlig med vad jag tyckte och att han inte alltid var det bästa för bandet. Då gav han mig sparken.

Två veckor senare är Chris Andersen tillbaka i bandet, samtidigt som inte längre Kenneth Wahlberg står på scen. Dessutom i rollen som den nye Christer Sjögren.

– Ingen kan ersätta Christer Sjögren. Han är unik. Men det är en ära för mig att få sjunga de där låtarna. Jag har ju spelat dem så mycket så jag tror det ska gå bra.

Så du kommer att sjunga på riktigt?

– Absolut. Det var Kenneth Wahlberg som mimade till förinspelad sång. Nej, jag har tränat, och har dessutom en bakgrund som ledsångare bland annat i Sannex. Dessutom har jag ju en solokarriär vid sidan om som sångare.

Hur kommer det att kännas att stå där på scen med mikrofon i handen?

– Jag har ju lyssnat på Vikingarna ända sedan jag åkte i morsans Volvo 242:a med kramgoakassetter i bilstereon.

Är du Vikingarnas nya sångare nu på riktigt?

– Det får framtiden utvisa. Jag kan inte vara med under dansbandsveckan i Malung, men då har de Sjögren. Jag tror bandet tar ett litet break eller nåt sedan för att fundera över framtiden. Men det är bara vad jag tror.

Ystads Allehanda har sökt Kenneth Wahlgren, som meddelar i ett mail att han är sjukskriven.

Fakta

Sångarna i Vikingarna

Chris Andersen, sång (2016-, med ett par månaders avbrott)

Erik Lihm, gitarr (1984-1990, 2016-)

Henrik Uhlin, gitarr (2017-)

Martin Lindqvist, sax (2016-)

Kenth Andersson, bas (1988-2004,2016-)

Johan Norgren, trummor (2002-2004,2016-)

Mattias Norgren, alt trummis (2016-)

Visa mer...