Kultur o Nöje

Klart: Byggstarten för Kivik Art försenas

Kivik Artikeln publicerades
Byggstarten försenas av Sol LeWitts skulptur ”9 towers”.
Foto:Kivik art centre
Byggstarten försenas av Sol LeWitts skulptur ”9 towers”.

Byggstarten för Kivik Art Centre försenas. Projektet har fördyrats och det saknas pengar för att de ansvariga ska våga sätta spaden i jorden.

– Offerten för att bygga har gått upp ganska mycket, säger Leif Malmströmer, ordförande i stiftelsen bakom Kivik Art Centre.

Hittills har 625 000 kronor samlats in till bygget av Sol LeWitts skulptur ”9 towers”. Bland annat har privatpersoner kunnat köpa stenar för att finansiera uppförandet av skulpturen.

Leif Malmströmer berättar att det har sålts 3 500 stenar.

– Målsättningen är att säja 4 000 stenar.

Dessutom förhandlar stiftelsen med ett par stora sponsorer. Förhoppningen är att de ska gå in med återstoden av pengarna som krävs för att stiftelsen ska börja bygga nu när alla juridiska hinder är undanröjda.

Skulpturen beräknas kosta totalt en miljon kronor. Stenarna tillverkas i betong på en fabrik utanför Antwerpen i Belgien. En lokal firma har fått uppdraget att bygga skulpturen på plats på Lilla Stenshuvud söder om Kivik.

Leif Malmströmer är optimistisk. Men han tror att skulpturen inte kommer att vara färdig förrän någon gång i sommar, efter det att skulpturparken öppnar för säsongen vid midsommar.

– Så fort vi vet att pengarna är klara, beställer vi stenarna och börjar schaktningen.

Går allt som planerat kan besökare i skulpturparken på plats följa hur verket tar form, bokstavligt talat ett ”work in progress”.

Den amerikanske konstnären Sol LeWitt dog 2007. Hans familj bevakar att konstnärens idéer inte förvanskas. Kivik Art Centre måste därför till punkt och pricka följa skulptörens intentioner.

Region Skåne bidrar i år med 200 000 kronor till skulpturparken och kulturnämnd och kommunstyrelsen i Simrishamn har också skjutit till pengar i år, totalt 55 000 kronor.