Kultur o Nöje

Colson Whitehead: "Den underjordiska järnvägen"

Ny bok Artikeln publicerades
Colson Whitehead säger till TT: "Jag är ättling till slavarna. Om inte jag berättar deras historia, vem ska göra det då?". Läs hela intervjun med honom på webben. 3 bilder
Foto:Vilhelm Stokstad
Colson Whitehead säger till TT: "Jag är ättling till slavarna. Om inte jag berättar deras historia, vem ska göra det då?". Läs hela intervjun med honom på webben.

Skildringen av slaven Coras flykt genom USA blir en blandning av magisk realism och brutal verklighet. Bella Stenberg rekommenderar starkt Colson Whiteheads uppfinningsrika och prisbelönta roman.

Colson Whitehead

"Den underjordiska järnvägen"

Översättning Niclas Nilsson

(Albert Bonniers)

I verkligheten var den underjordiska järnvägen i 1800-talets USA ett mänskligt nätverk som gömde slavflyktingar och lotsade dem vidare. I Colson Whiteheads värld är det en riktig, underjordisk järnväg, med räls och stationer, ånglok och vagnar som färdas genom mörkret. Men båda är lika hemliga och farliga att vara en del av.

Sextonåriga Cora bestämmer sig för att fly från den bomullsplantage i Georgia som hon aldrig varit utanför. Järnvägen tar henne på en resa som blir både äventyrlig och allegorisk.

Colson Whitehead har åstadkommit en märklig bok. På ett plan en realistisk historisk roman om (amerikansk) rasism, på ett plan fantastik. Det är tung läsning, på grund av ämne och komposition, men samtidigt blir jag glad över att ha fått läsa den, tack vare ämnet och kompositionen. Författaren är uppfinningsrik i sina skiftningar av tid och platser, tecknar komplexa människor och för en dialog om frihet och förtryck, nationsbyggande och privilegier.

Om den magiska realismen ändå är ganska nedtonad, så är realismen desto starkare. I ett USA där turister som besöker plantager får höra om det lättjefulla livet i södern men sällan om slavarnas lidande målar Whitehead upp en brutal plats med konkurrens om allt, där kvinnorna är dubbelt utsatta och mardrömmar och våld dagligt förekommande. Slavarnas förmåga till solidaritet har bokstavligen blivit sönderslagen. Coras mor Mabel är en legendarisk rymling – men hon lämnade dottern kvar. Rymlingarna vet vad som väntar om de fångas in: tortyr och en utdragen död. I en scen har plantagens ägare bjudit in sina vänner på middag för att titta på.

Som verklighetens Anne Frank och Harriet Jacobs får Cora en tid leva gömd på en vind. Genom ett hål ser hon fredagens festligheter i parken, alltid avslutade med en lynchning. Målet är att skapa ett helvitt North Carolina.

Researchen är gedigen, men Whitehead förhåller sig fritt till historien. I 1800-talets South Carolina fanns inte vita läkare som bedrev befolkningspolitik genom att sterilisera svarta kvinnor, eller använda svarta män för medicinska experiment. Men de har funnits vid andra tider. Whiteheads teknik visar hur förtrycket har funnits och finns över allt.

”Den underjordiska järnvägen” har vunnit Pulitzerpriset och science fiction-priset Arthur C Clarke Award. Den har varit med i Oprah Winfreys bokklubb och var den sista boken Barack Obama läste som president. Att romanen kom ut i USA innan det senaste presidentvalet hindrar inte att den blivit än mer aktuell utifrån dagens situation, och inte bara i USA. Då och nu påverkar varandra överallt.

Fakta

Colson Whitehead

Född: 1969.

Uppväxt: På Manhattan, New York.

Bor: Sedan fem år åter på Manhattan efter 18 år i Brooklyn.

Familj: Fru och två barn.

Bakgrund: Fick sin collegeutbildning på Harvard University. Recenserade bland annat musik och tv åt Village Voice samtidigt som han började skriva romaner. Har fram till nyligen undervisat i kreativt skrivande på bland annat Princeton. Efter framgångarna med den nya romanen har han slutat undervisa.

Böcker: Debuterade 1999 med romanen "The intuitionist". "Den underjordiska järnvägen" är hans sjätte roman. Den kom ut i USA augusti 2016 och gav Whitehead både National Book Award och Pulitzerpriset. Är nominerad till höstens Bookerpris. Nu ges den ut i ett 40-tal länder och ska bli tv-serie.

Visa mer...