Kultur o Nöje

Dylan nobbar Nobelfesten

Nobel Artikeln publicerades
Så kom beskedet – Bob Dylan kommer inte till Stockholm för att ta emot Nobelpriset.
Foto:David Vincent
Så kom beskedet – Bob Dylan kommer inte till Stockholm för att ta emot Nobelpriset.

Så kom beskedet – Bob Dylan kommer inte till Stockholm för att ta emot Nobelpriset. Han hinner inte. Men hoppet är inte ute om att få se honom här senare. Inom ett halvår ska han hålla sin Nobelföreläsning.

Beskedet, som kom i ett brev till Svenska Akademien på tisdagskvällen, är självklart en besvikelse för många, som hoppats att den kultförklarade sångaren och låtskrivaren skulle sprida extra glans över Nobelfestligheterna.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius berättar att hon själv fick beskedet.

– Jag fick ett personligt brev från Bob Dylan i går där han förklarade att han tyvärr inte kan komma och att det beror på åtaganden som han redan har. Han beklagar att han inte kan komma; han hade gärna velat ta emot priset i egen hög person men att det tyvärr inte går. Han betonar också att han känner sig mycket hedrad av att ha blivit tilldelad Nobelpriset i litteratur.

Nobelföreläsning

Enligt Danius berättade inte Dylan vilka andra åtaganden det rörde sig om. Hon vet heller inte hur och när han kommer att hålla sin Nobelföreläsning.

– Vi vet ännu inte något om det, och han vet också att han har sex månader på sig att leverera någon form av föreläsning och där har han fria tyglar.

Det enda kravet på pristagaren är att han ska hålla någon form av Nobelföreläsning inom sex månader räknat från den 10 december 2016.

Det behöver inte nödvändigtvis innebära att han kommer till Stockholm för att framföra det personligen. Tidigare har Sara Danius sagt till Kulturnytt i Sveriges Radio att kan vara ett litet tal, ett framförande, en videosändning – eller en sång.

– Jag hoppas han ska göra det han har lust med att göra, sade hon då hon som svar på frågan vad hon själv hoppas på.

Flera andra uteblev

På frågan om hon är besviken över att Bob Dylan inte kommer till Stockholm i december svarar Sara Danius nej.

– Det är ju ganska många författare, bara på den senaste tiden, som av olika skäl inte har kunnat komma. Det måste man respektera. Priset är inte ett honorar för att man ska resa till Stockholm utan det är en belöning för ett livsverk.

Akademien understryker att flera andra pristagare på senare tid har tackat nej till att delta i Nobelfestligheterna i Stockholm. Inte heller Doris Lessing, Harold Pinter eller Elfriede Jelinek kom till prisutdelningen.

Det är ännu oklart hur själva prisutdelningen kommer att gå till när Dylan inte närvarar personligen.

– Det kan jag inte svara på ännu, säger Sara Danius som berättar att en del har skickat anhöriga som får ta emot priset i deras ställe.

– Andra har gjort på andra sätt. Det kommer nog att finnas en lösning.

"Bryr sig inte"

Musikjournalisten Stefan Wermelin säger att han mer än väl förstår att Bob Dylan inte kommer till Nobelfestligheterna i Stockholm.

– Han bryr sig inte, han är inte intresserad och han har fullt upp med att sköta sitt jobb, eller sitt kall, säger Stefan Wermelin.

Han säger också att Bob Dylan försöker undvika uppmärksamhet och folk och framför allt den ledarroll som han blev tilldelad på 60-talet.

– Han vill inte vara ledare, han vill skapa musik. Vart han än kommer är det folk som kommer och ska kräva hans tid och uppmärksamhet.

Han gör en jämförelse med Astrid Lindgren och hur hon fördelade sin tid på skapande kontra publikkontakt.

– Astrid Lindgren svarade på alla brev hon fick. Hade det inte varit bättre om hon bara skrivit böcker i stället? Det hade ju gett glädje till flera, säger Stefan Wermelin.

Bra skäl

Classe Brewitz, produktchef och ansvarig för Bob Dylans produktion på Sony, hade hoppats att litteraturpristagaren skulle komma till Stockholm.

– Det hade vi nog alla. Men Bob Dylan har säkert ett bra skäl för att inte komma, säger han.

Bob Dylan dröjde länge med att överhuvudtaget kommentera att han den 13 oktober tilldelats Nobelpriset i litteratur. Först den 25 oktober ringde han Sara Danius och tackade och först den 28 oktober – efter många spekulationer om den långa tystnaden – fick världen veta att han hört av sig.