Kultur o Nöje

Erika Bitanji sjunger för sina föräldrar

Tv Artikeln publicerades
Erika Bitanji har främst sysslat med dans – det är först de senaste åren som hon har börjat sjunga på allvar. "Jag är lite mer van vid scenen är några andra, det är en stor fördel", säger hon.
Foto:Fredrik Sandberg/TT
Erika Bitanji har främst sysslat med dans – det är först de senaste åren som hon har börjat sjunga på allvar. "Jag är lite mer van vid scenen är några andra, det är en stor fördel", säger hon.

Det är kärlekstema i veckans "Idol". Då väljer Erika Bitanji återigen att ta sig an en Beyoncé-låt. "Jag ska sjunga "Halo" för mina föräldrar", säger hon.

Erika Bitanji dansade och showade loss i både kvalfinalen och den första fredagsfinalen. Men förra veckan visade hon upp en ny sida av sig själv då hon sjöng en balladversion av David Guettas och Sias "Titanium".

– Det känns som att jag hade min bästa dag. Jag var nöjd, men det kan så klart alltid bli bättre, säger hon.

Efter framträdandet uppmärksammade programledaren Gina Dirawi att Erika Bitanji stod och skakade.

– Jag är ju van vid att stå på scenen och sjunga eller dansa inför en publik men att sedan ha fyra personer som ska kommentera, det känns jättekonstigt. Det är därför jag blir så nervös, för man vet aldrig vad juryn ska säga.

Men juryn gillade framträdandet och den här veckan fortsätter Erika Bitanji på balladspåret när hon ger sig på Beyoncés "Halo".

– Det är en låt som jag tycker mycket om. Jag kan också berätta en historia med den – det är en låt som jag kan sjunga för någon, inte bara något som jag sjunger för att visa mina "skills". Jag ska sjunga den för mina föräldrar, det känns väldigt bra.

Erika Bitanji har dock inte helt och hållet lagt upptemponumren bakom sig. Om hon blir kvar i tävlingen kommer det att bli ännu mer fartfylld dans.

– Jag gillar båda. Jag gillar att vara en "entertainer" och dansa och sjunga samtidigt men jag vill också sjunga ballader och förmedla känsla. Jag tror inte att man behöver välja, världsartister gör båda grejerna.

"Idol" sänds i TV4 på fredag klockan 20.00. (TT)

Fakta

Låtarna i fredagsfinalen

Olivia Åhs, 22, Västerås: "Water under the bridge" (Adele)

Magnus Schönberg, 29, Östersund: "When you love someone" (James TW)

Hanna Ferm, 16, Pixbo: "You are beautiful" (Christina Aguilera)

Joakim Jakobsson, 29, Malmö: "Det brinner i bröstet" (Danny Saucedo)

Erika Bitanji, 17, Göteborg: "Halo" (Beyonce)

Chris Kläfford, 28, Lindesberg: "Utan dina andetag" (Kent)

Noah Gerstenfeld, 19, Göteborg: "Stitches" (Shawn Mendes)

Jemima Hicintuka, 18, Gällivare: "Stay with me" (Sam Smith)

Gabriel Cancela, 24, Stockholm: "How am I supposed to live without you" (Michael Bolton)

Kevin Klein, 25, Lund: "What about us" (Pink)

Erika Bitanji

Född: 16 augusti 2000.

Bor: Göteborg.

Bakgrund: Växte upp i Aten i Grekland och flyttade till Sverige för tre år sedan. Har tävlingsdansat sedan barnsben men inte sjungit på allvar förrän under de senaste åren. Blev uppmuntrad att söka till "Idol" och bestämde sig, efter många om och men, för att ge det en chans.

"Idol"-resa: Sjöng Sias "Chandelier" på audition i Göteborg och belönades med en guldbiljett av juryn. Gick vidare från kvalveckan efter att först ha framfört Adeles "All I ask" och sedan Beyoncés "Crazy in love". I den första fredagsfinalen körde hon Jessie J:s "Bang bang" och förra veckan följde hon upp den med ett bejublat framträdande av David Guettas och Sias "Titanium".

Visa mer...