Kultur o Nöje

"Frans till Friends" blev verklighet

Melodifestivalen Artikeln publicerades
Foto:Jessica Gow / TT

För en vecka sedan var det inte många som pratade om Ystadsonen Frans. Efter lördagskvällens delfinal är han (åtminstone) Gävles mest omtalade person.

– Jag känner att jag får en sådan sjuk energi av publiken, säger han till TT

Frans Jeppsson Wall, som såg så bortkommen ut på repetitionerna under veckan, charmade publiken på genrepet och blev något av en favorit. Och det höll hela vägen. Nu har han tagit sig vidare till final i Melodifestivalen – på debutförsöket dessutom. Men några nerver syntes inte till. Det var en samlad debutant som tog emot finalbeskedet.

– Jag vill helst inte tänka i sådana situationer, för då blir man bara nervös. Jag var nervös i går kväll, jag kände inte att jag behövde vara nervös i dag, säger han.

Singeldebuterande sjuåring

Han var barnartisten som svarade för sommarplågan "Who's da man" som sjuåring för tio år sedan. Under decenniet som gått sedan hans hyllning till Zlatan Ibrahimovic har Frans hållit sig undan rampljuset. Men hans tro på sig själv som artist har aldrig sviktat.

– Resan började när vi bara bestämde oss för att "fan, ska vi inte bara skicka in en låt till Melodifestivalen?". Men den verkliga resan började i måndags när jag kom hit. Det har varit fullt ös från morgon till kväll.

Fortsättningen på resan kommer om två veckor, då han får framföra sitt bidrag i finalen på Friends arena. Där får han sällskap av storfavoriten Molly Sandén – och kanske också av Panetoz och Dolly Style, som båda är vidare till Andra chansen.

"Härlig kärleks-spaghetti"

Att Molly Sandén går till final med "Youniverse" är det minst överraskande som hänt i årets Melodifestival. Hon har varit en av årets stora favoriter sedan flera veckor tillbaka. I kväll visade hon att hon kunde leva upp till förväntningarna och röstades vidare direkt till final.

– Man är lite som en levande död nu. Kroppen är helt slut av nervositet och spänningar. Jag kände mig ändå ganska lugn under veckan, men när jag väl satt där och adrenalinet kickade in började jag darra lite om händerna. Pulsen går fortfarande men kroppen är en mjuk, härlig kärleks-spaghetti, säger hon.

Molly Sandéns bidrag verkar i något av en egen, yogainfluerad, genre men hennes scenuttryck och röstförmåga hör till tävlingens absoluta toppskikt. Själv hoppas hon att det framför allt är låtens budskap som tilltalar folk.

– Det har en djupare mening om att alla människor kommer från samma sak och jag tror att vi mår som bäst när vi gör saker i samklang med varandra, och det är ju det musik handlar om. Det är magi, och jag vill ha mer magi i mitt liv, säger hon.

I den fjärde deltävlingen kom det totalt in 4 592 313 röster. Dessutom kunde SVT samla in 628 870 kronor till Radiohjälpen.

Fakta

De möts i Andra chansen

Panteoz tävlar mot Molly Pettersson Hammar.

Albin och Mattias tävlar mot Boris René.

Isa tävlar mot Saraha.

Dolly Style tävlar mot Samir och Viktor.

Visa mer...