Kultur o Nöje

Håkan Nesser: "Eugen Kallmans ögon"

ny bok Artikeln publicerades
Håkan Nesser är i sommar dubbelt bokaktuell, med en ny deckare och en filosofisk hundbetraktelse.
Foto:caroline andersson
Håkan Nesser är i sommar dubbelt bokaktuell, med en ny deckare och en filosofisk hundbetraktelse.

En lärare dör och flera frågor om vad som hänt växer fram. Och det är många som undrar. Kulturskribenten Kerstin Bergman tycker Håkan Nesser med "Eugen Kallmans ögon" har skrivit sin bästa bok på flera år.

Håkan Nesser

"Eugen Kallmanns ögon"

(Albert Bonniers)

Romanens titelgestalt, en populär högstadielärare i svenska vid en skola i Norrlands inland, är död. Hans ersättare hittar företrädarens dagböcker och börjar fascineras av vad som hänt.

Detta är han dock inte ensam om, och med två av sina nya kollegor börjar han undersöka det hela. Även flera av skolans elever är nyfikna och leker detektiver.

Och som om inte lärarens död vore nog härjar rasister i den lilla staden, inte minst på skolan. Hakkors målas, hotbrev mottas och demonstrationer hålls. Det hela trappas upp tills det går alldeles för långt. Kan detta hänga ihop med Kallmans död?

Berättelsen växlar mellan olika gestalter och perspektiv. Varvat med utdrag ur Kallmans dagböcker får vi följa ett flertal personer, så väl personal som elever, vanligtvis som jag-berättare. Det handlar mycket om att lägga pussel, både för läsaren som för berättelsens gestalter, och bit för bit faller på plats till dess de flesta hemligheterna avslöjats. Utredningsmässigt blir slutet dock lite av ett antiklimax.

Egentligen handlar Eugen Kallmanns ögon till stor del om människorna och deras ensamhet, om hur isolerade de flesta egentligen är. Genom boken sker dock en förskjutning, och det framställs som att den lilla orten är en plats där ensamheten ändå lättare kan ersättas av gemenskap än på andra platser.

Liksom temat ger den lite pretentiösa titeln och det stiliserade omslaget ett tidlöst intryck som speglas väl i berättelsen. Handlingen utspelas huvudsakligen 1995, men det hela kunde lika gärna ha ägt rum så väl tidigare som senare. Tidsmarkörerna är få, och när de finns är de i de flesta fall oväsentliga för händelseförloppet.

Också språket bidrar till den tidlösa känslan. Som alltid är det ett nöje att läsa Nessers fina prosa, även om den här ibland framstår som väl arkaiserande när högstadieelever talar om att någon varit ”i klammeri med rättvisan” eller kan ”erinra sig” saker, även om det rör sig om elever som skiljer sig från mängden. På det stora hela fungerar flyter språket dock väl – även när det gäller ungdomarna.

"Eugen Kallmans ögon" bygger på många klassiska deckarelement, men framstår ändå som en bok som skiljer sig från mängden. Kanske för att så många huvudpersoner får dela på utrymmet och vara detektivgestalter, kanske är det jag-berättandet, kanske har det att göra med det långsamma tempot, det myckna resonerandet och de tentativa slutledningarna.

Oavsett vilket har Nesser åstadkommit en av sina bästa romaner på många år och dessutom en av årets hittills bästa svenska deckare.

fakta

Håkan Nesser

Föddes 1950 i Kumla och arbetade som högstadielärare i Uppsala innan han blev författare på heltid.

Bokdebuten skedde 1988 med kärleksromanen "Koreografen". Än mer känd och framgångsrik blev den svit om tio kriminalromaner som följde. Med kommissarie van Veteeren som central gestalt.

Även hans uppväxtskildringar "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" och "Piccadilly Circus ligger inte i Kumla" har vunnit en stor publik.

Nyligen utkom han även med en hyllningsbok till sin hund Norton, "Nortons filosofiska memoarer".

Visa mer...