Kultur o Nöje

Handboll och jazz handlar om improvisation

Ystad Artikeln publicerades
Handboll och jazz handlar båda om att improvisera, menar en av årets jazzambassadörer Kim Andersson.
Foto:Bass Nilsson
Handboll och jazz handlar båda om att improvisera, menar en av årets jazzambassadörer Kim Andersson.

Om någon frågat Kim Andersson för ett år sedan om jazz hade svaret blivit ett frågetecken.

– Att jag blev tillfrågad om att bli jazzambassadör kändes minst sagt förvånande. Men nu får jag säga att jag blivit omvänd, jazz är inte alls vad jag trodde, säger han.

Handbollsstjärnan Kim Andersson har en lång internationell karriär bakom sig och var under många år proffs i Tyskland och har vunnit bland annat Champions League. För några år sedan återvände han till Ystad och YIF och har hunnit bli 35 år.

Under jazzveckan har han tränat och spelat handboll och tyvärr dragit på sig en mindre fotskada.

– Det läker inte lika lätt nu som det gjorde när man var 20 år. Tyvärr har det gjort att jag inte hunnit gå på så många konserter som jag hade tänkt mig, säger Kim Andersson.

När han kontaktades av sin styrelseordförande Anders Evander för ett möte med jazzfestivalens Jan Lundgren förstod han ingenting.

– Jag trodde först att Anders skojade med mig. Jag har ingen relation till festivalen och ingen till jazz. Min pappa var visserligen musiker och jag hörde mycket musik när jag växte upp. Men själv har jag aldrig spelat något instrument, säger han.

Som jazzambassadör deltog han och fick gå upp på scen under hyllningskonserten till Monica Zetterlund.

– Vilka musiker och vilken musik. Helt fantastiskt. Den konserten har gjort att jag helt omprövat min syn på jazz, säger han.

Så här i slutet av jazzveckan betonar Kim Andersson att han känner sig väldigt hedrad av att blivit tillfrågad.

– Jag kände direkt att jag gärna ställer upp för något så viktigt för Ystad. Även om jag bara kan bidra på mitt lilla sätt, säger han.

En lärdom av hans nymornade intresse för jazzen är att han nu förstår likheten med handbollen.

– Det finns vissa ramar som man håller sig inom men sedan måste man på en millisekund bestämma sig för vad man ska göra. På det sättet är likheten med handboll eller annan idrott stor, säger han.

Han är full av beundran och stor respekt särskilt för Jan Lundgren.

– Vilken fantastisk musiker, det var någon som sa på hyllningskonserten att musiker är större än både filmregissörer och författare. Och efter att ha hört honom håller jag med till 100 procent, säger Kim Andersson.

Vad det nya intresset för jazz landar för handbollsstjärnan och trebarnsfadern Kim Andersson landar i slutändan är osäkert.

– Jag har i alla fall fått en ny syn på jazz men jag gillar också rock, hiphop och annan musik. Men jag får väl försöka vara mindre smal i min musiksmak framöver, säger Kim Andersson.

Fakta

Tre jazzambassadörer

Årets jazzfestival har haft tre ambassadörer. Förutom Kim Andersson är det skådespelaren Sanna Persson Halapi och komikern och skådespelaren Claes Malmberg.

Några av tidigare års ambassadörer har varit Edda Magnason, Anne Lundberg och Henrik Sundström.

Visa mer...