Kultur o Nöje

”Jag skrev tre låtar: Ystad 1, Ystad 3 och Ystad 4 som vi ska spela på konserten”

Ystad Artikeln publicerades
Nicole Johänntgen är tillbaka i Ystad med projektet Sofia II.
Foto:Ulf Mårtensson
Nicole Johänntgen är tillbaka i Ystad med projektet Sofia II.

Saxofonisten Nicole Johänntgen spelar på jazzfestivalen för tredje gången. I dag står hon på scen med projektet Sofia II, en akt med uteslutande kvinnliga jazzmusiker.

Hon sitter i kaféet högst upp i teatern, där artister, volontärer och pressfolk stillar hungern, och käkar med bandet, avslutar snabbt måltiden för att få tid att prata lite med YA innan det är dags för dagens rep. Hela bandet har precis kommit från Kastrup och Nicole Johänntgen har andan i halsen.

1 Hur kommer det sig att du kommer så snabbt tillbaka till Ystad?

–  Jag vet inte riktigt. Det är väldigt speciellt. Oftast så spelar man på en festival, och kommer sen tillbaka om kanske tio år, eller inte alls. Men Thomas ( Lantz) och Jan (Lundgren) ger mig en plattform. Det är som en lekplats där jag kan utveckla mina idéer.

Nu har du precis varit på Island, hur var det?

2 – Jag var där först en gång och vandrade. Nu är det tredje gången jag har varit där. Det ger mig mycket inspiration. Jag skrev tre låtar: Ystad 1, Ystad 3 och Ystad 4, som vi ska spela för första gången på konserten i morgon. Konserten blir helt annorlunda från Sofia I, förra årets konsert. Det är helt nya musiker , en annan sättning med bland annat harpa, tabla och dragspel. Jag är inspirerad av landskapet, den nordiska känslan, rymden och det meditativa.

3 Vad hände med Ystad 2?

– Den var inte riktigt färdig, den väntar jag på.

4 Du har enbart kvinnliga musiker i ditt band. Har det någon betydelse för musiken?

– Nej, inte i egentligen. Kanske för sakerna som vi pratar om. En i bandet har med sig en tre månaders baby, det är klart att det får betydelse.

5 Hur är det att vara kvinna och jazzmusiker ?

– Det beror på vem du frågar. Det finns ju många fler jazzmusiker som är män än kvinnor. Men det håller på att ändras. Och jag har en känsla av att det är mer diskriminering inom popen och rocken. Jag fick nyligen ett uppdrag att komponera för en stråkkvartett. De sade att de ville ha en kvinnlig kompositör, eftersom de inte haft någon kvinna att skriva musiken tidigare. Så saker och ting förändras.

Fakta

Nicole Johänntgen

Född 1981 i Saarbrücken, bosatt i Zürich.

Spelar; på scen på Ystad Saltsjöbad klockan 13 i dag med projektet Sofia II.

I Ystad; för tredje gången. I fjor ledde hon projektet Sofia I, med enbart kvinnliga jazzmusiker. Nu är hon tillbaka med Sofia II, en ny grupp kvinnliga musiker.

Väg in i jazzen: blev inspirerad av pappan som var amatörjazzmusiker.

Visa mer...