Kultur o Nöje

Efter 20 år – konserter på Ale stenar tillbaka

Kåseberga Artikeln publicerades
Foto:Arkiv YA

Konserterna på Ale stenar är tillbaka efter 20 år i träda.

5 augusti uppträder band andra Emil Jensen och Kristina Lugn på denna kulturhistoriska plats.

Det var "Pange" Öberg, från rockklubben Mejeriet i Lund, som en gång startade traditionen med konserter på Ale stenar. Det startade 1993 med Hedningarna, som återkom flera gånger under de fem år i rad som arrangemangen pågick.

– Vi trodde det skulle komma 500 personer. Det kom 2500. Vi blev tagna på sängen. Sedan växte det och som mest hade vi en publik på 4000 personer.

Den bulgariska kvinnokören Les Mysteré des voix Bulgares medverkade också.

– Varje gång inleddes kvällarna av en kulturpersonlighet som läste texter. Ernst-Hugo Järegård, Rolf Lassgård, Ernst Günther och Anders Granström har varit med, berättar Pange Öberg.

1997 var det slut med konserter på Ale Stenar. Pange Öberg började arbeta för konsertpromotorn United Stage, med artister som Kent och Thåström i stallet, och var tvungen av tidsbrist att lägga ner klassikern i Kåseberga.

I samband med att det gått 20 år sedan den sista konserten med Hedningarna och Rolf Lassgård är arrangemanget tillbaka.

Den 5 augusti står Emil Jensen och hans band på scen. Tidigare i år har Emil turnerat med föreställningen ”Flyktpotatis”. Det handlar om 50 föreställningar, bland annat ett utsålt Cirkus i Stockholm. Han sålde även ut stora Malmö live tre kvällar i rad. Jensen stod även för ett av förra årets mest populära sommarprat i P1.

– Med mjukt tilltal och stenhård satir, finstämd musik och hisnande mellansnack, vågar Emil vända ut och in på sig själv och världen, skriver Öberg i ett pressmeddelande.

Var Emil ditt första handsval, och en värdig arvtagare till Hedningarna?

– Absolut. Han är Sveriges största doldis i nöjeskulturvärlden: Han är perfekt före Ale stenar. Det är en artist med stor integritet, men samtidigt med mycket värme. Han är större än vad topplisteartister, större på ett annat sätt liksom. Han är perfekt.

Med sig till Ale stenar har han Anna Dager på cello, Hanna Ekström på viola och Magnus Olsson på trummor.
För att fortsätta traditionen på Ale stenar har man den här gången bjudit in akademiledamoten Kristina Lugn. Hon kommer att läsa både gamla och nyskrivna dikter. Dessutom kommer Sarah Riedel att framföra musik tillsammans med Viktor Skokić på kontrabas och Jonas Östholm på piano. Det handlar om tonsatta dikter av Sarah själv, men också av hennes far. Georg Riedel.

Vad säger byborna?

– Inställningen till arrangemanget är jättebra. Jag träffade en kvinna härom dagen som kände igen mig från förr och hon frågade om Hedningarna skulle komma tillbaka… Hon välkomnade oss tillbaka och sa att hon saknat oss.

Hur är det att arrangera konserter på den här speciella platsen?

– Komplicerat. Det krävs att man har stor respekt för platsen. Kåseberga är så litet, och ömtåligt. Jag har haft många möten med Statens fastighetsverk som äger marken. De vill att det här fortsätter och att det inte bara blir en ettårsgrej.

Så du vill fortsätta?

– Absolut.

Konserten startar redan 17.00 och beräknas vara klar 20.00.