Kultur o Nöje

Negra Efendić: ”Jag var precis som du”

ny bok Artikeln publicerades
Negra Efendić (född 1980) är reporter på Svenska Dagbladet med särskilt fokus på migrations- och integrationsfrågor.
Foto:Sofia runarsdotter
Negra Efendić (född 1980) är reporter på Svenska Dagbladet med särskilt fokus på migrations- och integrationsfrågor.

Läsningen av Negra Efendićs debut ”Jag var precis som du” får kulturskribenten Björn Werner att önska att det var den sortens böcker han hade fått läsa i högstadiet. Om Balkankriget, om flykten, om dagens Sverige.

Negra Efendić

"Jag var precis som du"

(Natur och Kultur)

Jag minns bara kriget i Jugoslavien som en suddig nyhetsrapport i vår lilla, vita tv. Något om Nato. Det är vagt, sorterat långt bakom sådant som var viktigare då.

Det lilla jag läst om kriget i vuxen ålder har alltid haft Wikipedia-artikelns förnumstiga neutralitet, ett krig långt borta, i ett land som var ett, som blev tre. Grannar och släktingar som plötsligt började döda varandra.

Förskräckligt, men det har inte angått mig. Trodde jag.

För efter att ha läst Svenska Dagbladet-reportern Negra Efendićs debut ”Jag var precis som du” känns det inte så längre. Med sin barndomsskildring av flykten från hennes hemby Brezevo Polje i Bosnien till Huskvarna i Sverige lyckas hon bända upp min egen mentala historiebok och foga till kriget i Jugoslavien som ett självklart kapitel av Sveriges historia.

Förstås är det för att hon har en viktig berättelse att berätta. En berättelse hon delar med de många flyktingar som tog sig från Balkan då, i början av 90-talet. Om det självklara livet i hembyn. Om den traumatiska resan från landet, till Sverige. Om familjens knaggliga väg från flyktingförläggning till egen lägenhet. Om föräldrarnas problem att etablera sig i det nya landet. Rasismen i skolan. Om det såriga hemlandet man inte riktigt längre tillhör.

Men berättelsen skulle aldrig bli det bräckjärn den är om det inte vore för en stilistik som hugger rakt i hjärtat. Språket utvecklas så självklart och sömlöst, från den lilla flickans enkla ord och förtätade intryck, via den arga tonåringens kaxiga svordomar, över till den fullvuxna, analytiska SvD-reporterns granskande öga när hon reser tillbaka i spåren av sitt förflutna för att finna svar.

Det slår an en ton djupt därinne. Hon är som jag, och alla andra.

Det låter banalt, men insikter är gärna det. Att landet Sverige inte tar slut vid landets gränser. De tiotusentals människor från Balkan som nu är en självklar del av det svenska samhället bär på tiotusentals historier om flykt och krig, så måste man se det, också är Sveriges historia. Min historia? Och de som kommer nu. De är också som jag, och alla andra.

”Jag var precis som du” är boken jag hellre hade fått läsa i åttan än ”Ondskan” eller något av Jonas Gardell. Öppenhjärtig, smart och stilsäkert lättillgänglig, med Efendićs skarpa förmåga att dra den röda tråden från det lilla och privata till världshistoria på ett sätt som få i Sverige idag lyckas med.

Det är såhär samhällslitteratur borde vara. Det är helt enkelt riktigt jävla bra.