Kultur o Nöje

Norsk Lassgård försvarar Sverige i Venedig

Film Artikeln publicerades
Rolf Lassgård är som ensam svensk med och tävlar på filmfestivalen i Venedig med en roll i öppningsfilmen "Downsizing", men han kommer inte att vara på plats
Foto:Jessica Gow/TT
Rolf Lassgård är som ensam svensk med och tävlar på filmfestivalen i Venedig med en roll i öppningsfilmen "Downsizing", men han kommer inte att vara på plats

Det blir Rolf Lassgård som ensam får rädda Sveriges ära vid årets filmfestival i Venedig. Han har en av rollerna i den amerikanska öppningsfilmen "Downsizing" – där han spelar norrman.

– Jag har inte sett den färdiga filmen ännu, så jag vet inte hur mycket det är kvar av mig i den för att försvara de svenska färgerna, säger Lassgård.

Sverige har under flera år haft framgångsrika filmer med i Venedig. För några år sedan vann Roy Anderssons "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" huvudpriset Guldlejonet, i fjol började ”Sameblod” och "I called him Morgan" sina internationella framgångar där.

I år finns dock inte en enda svensk film med i någon av sektionerna, trots att det har spekulerats om bland annat Gabriela Pichlers ännu odöpta film, liksom Lisa Langseths ”Euphoria”. Huruvida festivalens representanter har sett dem är okänt.

Rolf Lassgård hinner själv inte delta på plats.

– Nej, vi börjar med tv-serien ”Jägarna” om några veckor och håller på till mitten av oktober, säger han.

"Downsizing", som är regisserad av Alexander Payne, öppnar festivalen och Payne får sällskap på röda mattan av huvudrollsinnehavarna Matt Damon och Kristen Wiig.

– Det som är speciellt kul är att "Downsizing" ligger så klockrent rätt i tiden med tematiken om överbefolkning och åtgärder mot det. Och den är också mycket rolig. En väldigt bra film, tycker jag, säger Rolf Lassgård.

Det blir även i övrigt en mycket stjärnspäckad festival. Jennifer Lawrence har huvudrollen i Darren Aronofskys "Mother", Matt Damon (igen) syns i George Clooneys "Suburbicon", Helen Mirren och Donald Sutherland har huvudrollerna i "The leisure seeker", för att nämna några.

I tävlingen visas också Ai Weiweis film "Human flow" och Frederic Wisemans "Ex libris", liksom "Blå är den varmaste färgen"-regissören Abdellatif Kechiches "Mektoub my love”.

Dessutom kommer Robert Redford och Jane Fonda till Venedig för att ta emot hederspriser och visa filmen ”Our souls at night”.

Festivalen börjar den 30 augusti. (TT)

Fakta

Filmfestivalen i Venedig

Årets filmfestival i Venedig blir den 74:e i ordningen och pågår mellan den 30 augusti och 9 september.

Juryn leds av den fyrfaldigt Oscarsnominerade skådespelaren Annette Bening, som i år tar över jobbet från regissören Sam Mendes. Bening blir den första kvinnliga juryordföranden på elva år.

Fler stjärnspäckade filmer på festivalen: Ethan Hawke och Amanda Seyfried i Paul Schraders "First reformed", Frances McDormand, Peter Dinklage och Woody Harrelson i "Three billboards outside Ebbing, Missouri", Judi Dench i Stephen Frears "Victoria and Abdul", Michael Shannon och Sally Hawkins i Guillermo del Toros ”The shape of water”, Sam Neill och Bryan Brown i "Sweet country", Sienna Miller i "The private life of a modern woman", Trine Dyrholm i "Nico", Kirsten Dunst och Pilou Asbaek i "Woodshock".

Visa mer...