Kultur o Nöje

Publikrekord för jazzfestivalen

Ystad Artikeln publicerades
Karolina Almgren spelade på café Hos Mortens innergård.
Foto:Anna Wahlgren
Karolina Almgren spelade på café Hos Mortens innergård.

Rekordmånga sålda biljetter - 10500 - 18 utsålda konserter och över 90 procents beläggning. Årets jazzfestival är en succé.

Två trötta festivalledare, Jan Lundgren och Thomas Lantz, är glada men också vemodiga över att det är över. Och om det blir någon festival nästa år vill de inte spekulera i.

– Det här är en känslig verksamhet där alla arbetar ideellt och vi är beroende av stöd och sponsorer. Vi måste utvärdera alla delar och om några månader vet vi om vi kommer tillbaka, säger Jan Lundgren.

Rekordsiffran på 10 500 sålda biljetter hänger till viss del samman med de 1500 sålda biljetterna på konserten på Ystad Arena.

– Ystad Arena var en succé, ljudet var ypperligt bra och vi har haft ett mycket gott samarbete med arenaledningen. Som konsertlokal fungerar den perfekt, säger Jan Lundgren.

Och Thomas Lantz fyller i.

– Det var extra roligt att Arenan-ledningen ville ha vår rosa festivaltröja att hänga upp bredvid landslagets, YIFs och IFKs tröjor i VIP-loungen.

Båda är överens om att publiksuccén med Arenan öppnar en ny värld för festivalledningen.

– Där går in 1500 personer och det ändrar helt våra förutsättningar. Keith Jarrett, Herbie Hancock, Diana Krall, Esperanza Spalding eller någon annan stor artist vore fantastiskt kul att få hit, säger Jan Lundgren.

Ett, eller snarare två, delikata problem skulle dock dyka upp.

– Det finns inte boende för alla jazzturister. Beläggningen är redan i dag 102 procent under jazzveckan. Vi få hoppas att det byggs nytt snart, säger Thomas Lantz.

En annan flaskhals för en större festival är kollektivtrafiken.

– I Stockholm utökar man kollektivtrafiken under sommaren - Skånetrafiken drar ner på den. Det är inget annat än en skandal, säger Thomas Lantz.