Kultur o Nöje

Scen Österlen får Sparbankens kulturpris

Simrishamn Artikeln publicerades
En av  sommarens föreställningar på Scen Österlen var musikalen Footloose.
Foto:Louise Lind
En av sommarens föreställningar på Scen Österlen var musikalen Footloose.

Scen Österlen tilldelas Sparbanken Syds kulturpris 2017. ”Årets kulturprismottagare har på ett modigt men ändå humoristiskt sätt belyst de utmaningar som dagens samhälle står inför”, skriver juryn. Priset delas ut under Kulturfesten i Ystad 25 oktober.

– Vi är tacksamma för att vi uppmärksammas och uppmuntras av Sparbanken Syd, säger Tove Bergström, konstnärlig ledare på Scen Österlen.

Hon har varit med ända sedan starten 1999 då hon som åttaåring var med i den första uppsättningen, som var Ronja Rövardotter.

– Den sattes upp i ett cirkustält. Nu håller vi till i teaterladan på Mårten Pers källa, säger Tove Bergström.

Sedan starten har Scen Österlen engagerat över 1 000 barn och ungdomar i över 500 föreställningar som har setts av tiotusentals besökare, skriver banken i ett pressmeddelande.

Juryn påpekar att föreställningarna ger eko långt utanför Österlen.

Tove Bergström berättar att många som uppträtt på Scen Österlen har gått vidare och arbetar på olika vis med scenkonst. Själv gick hon Musikalartistutbildningen på Balettakademien i Göteborg. En skådespelare som Simon J Berger har också ett förflutet på Scen Österlen.

Men det viktigaste, enligt Tove Bergström, är dock inte att fostra musikalartister och skådespelare utan att ungdomar ska lära sig att samarbeta och utforska sin identitet. Viktigt är också att alla får vara med utifrån förmåga och förutsättningar.

– För mig är det en stor anledning att jag fortsätter att engagera mig trots att jag flyttat till Malmö, säger Tove Bergström.

Den gångna sommarens föreställningar Footloose och American idiot har lockat rekordmånga deltagare, nästan 80 stycken.

Scen Österlen arbetar också varje år med en julshow, som sätts upp i samarbete med gymnasiet Nova Academy i Simrishamn.

Priset på 25 000 kronor delas ut vid Kulturfesten på Stadsbiblioteket i Ystad 25 oktober.

–  Pengarna går in i verksamheten, säger Tove Bergström.

Vilka nästa sommars produktioner blir är ännu inte bestämt. Men arbetet är i full gång med ett visions- och utvecklingsarbete med siktet inställt på Scen Österlens 20:e sommar.