Kultur o Nöje

Spretig finess i charmig ny bilderbok om grötälskare

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

Med en viljestark flicka i centrum fångas en vardaglig situation. Den vrids några varv och blir mycket komisk. Det är i köket det händer.

Jag vill ha gröt!

Text: Lisbeth Sommarström

Bild: Anna Blåder

Förlag: Opal

Det är inte ovanligt att en familjs kök utvecklas till en scen, en arena för dramatiska intressekonflikter.

Förälderns uppgift är att värna om helheten och se till att barnen får en nyttig och allsidig kost. Barnen själva nöjer sig ofta med att fokusera på det enskilda fallet, i syfte att utveckla sitt högst individuella sinne för tycke och smak.

När det spetsar till sig talas det från medicinskt och psykologiskt håll om matvägran eller ätovilja, i värsta fall om ätstörning - men Lisbeth Sommarström (f 1959) slår istället an en välgörande komisk ton.

Dessutom värjer sig inte den lilla flickan i bilderboken ”Jag vill ha gröt!” mot mat i sig, bara mot allt som inte är gröt. Trots att sju representanter för internationell kökskonst frestar henne med lika många exotiska specialiteter, håller hon fast vid sitt välbekanta mantra: ”Jag vill ha gröt!”.

Lisbeth Sommarströms slingrande text innehåller tillräckligt mycket energi för att hålla intresset vid liv. Men det är Anna Blåder (f 1973) som lyfter den lätt kåserande boken till en ganska hög komisk nivå.

Den grötälskande flickans skiftande ansiktsuttryck tecknas med dråplig finess. Även de andra karaktärerna, det vill säga de besökande kockarna, skildras med en spretig livfullhet som ger bilderboken en charmerande särprägel.