Kultur o Nöje

YA:s kulturpris till Anne Swärd

Ystad Artikeln publicerades
Anne Swärd.
Foto:Henric tiselius/pressbild
Anne Swärd.

Författaren Anne Swärd får YA:s kulturpris. Under onsdagskvällens Kulturfest på Ystads stadsbibliotek tog hon själv emot det på scen.

Kulturfesten i Ystad firade i år fem år, och höll för andra året i rad till på Ystads stadsbibliotek. Totalt delades det ut sex lokala kulturpriser under kvällen, med YA:s kulturpris som det i förväg icke kända.

Samtliga fem nominerade var på plats, och av dessa var det författaren Anne Swärd som fick gå upp på scen vid 21-tiden för att ta emot prischecken om 25000 kronor av tidningens kulturredaktör Sune Johannesson.

Efter några år i Stockholm återvände hon nyligen till Skåne, med adress i Baldringe. Och det var hennes höstaktuella episka historiska roman "Vera" som fällde avgörandet för juryn. Motiveringen lyder: "För sin rikt episka romankonst som oavsett tidsperiod tar oss med till världar och frågeställningar som i allra högsta grad angår vår tid."

Övriga priser under kvällen var följande: Sparbanken Syds kulturpris gick till Scen Österlen, Gunnar & Lilly Perssons konststipendium till Samaneh Reyhani, Ystad kommuns kulturpris till Ystads stadsteater, Ystads kommuns kulturstipendium till Mathilda Imsirovic och årets eldsjäl i ystads kommun blev Fleming Eklund.