Anna Hertzman intar Talangscenen

Kultur och Nöje Artikeln publicerades

När Talang var i Ystad sa hon nej. Sen tänkte hon om, och mötte upp auditionturnén i Jönköping. I kväll får vi se hur det går för Anna Hertzman när hon uppträder för Talangjuryn.

Kanske har ni redan sett en skrattande Anna Hertzman flimra förbi i TV4:s reklam för veckans Talangavsnitt. Och hon är mycket riktigt med i kvällens program, som spelades in när auditionturnén kom till Jönköping i mitten av mars. Men vägen fram till Talangjuryn var inte direkt spikrak.

Morgonen när Talang kom till Ystad satt Anna Hertzman i Radio Actives studio och snackade med radioprofilen Calle Hammer. Calle undrade om inte Anna, begåvad sångerska och låtskrivare som hon är, var sugen på att själv ställa upp.

– Jag sa ungefär ”nej det jävla skitet, jag ska inte vara med på det”, säger Anna Hertzman och skrattar.

En stund senare ringde Talangjuryns veteran, skivbolagsmogulen Bert Karlsson, till Anna. Inte för att prata om hennes uttalande i lokalradion, utan för att fråga om hon ville komma ner på teatern och söka till programmet.

– Jag sa till honom att ”du Bert, jag sågade precis ditt program i radio”. Han bara skrattade, säger Anna Hertzman.

Hennes svar blev ett ”tack, men jag måste fundera på det”. Hon var högst tveksam till att ställa upp, och ville absolut inte bege sig till en audition utan att först tänka igenom beslutet ordentligt.

– Jag övervägde om jag skulle riskera att förlora det jag har nu. Det har tagit så många år att bygga upp, och jag vill inte förlora det bara för att jag är tv-kåt, säger Anna Hertzman.

Så Anna gick aldrig ner till teatern. I stället funderade hon i ett par veckor. Sen bestämde hon sig, och ringde upp Talangproduktionen. De välkomnade henne till audition i Jönköping några dagar senare.

– Jag trodde knappt att de skulle låta mig söka. Jag ringde på torsdagen, och på måndagen var det inspelning, säger Anna.

Så varför sökte hon? Även nu, när vi snackar Talang över en kopp kaffe i början av april, verkar Anna Hertzman vara ganska kluven till hela grejen.

– Det har varit väldigt blandade känslor. Jag gör det inte för att byta genre eller förändra mig som artist. Jag gör det för att få en bredare publik utanför Skåne. Och jag hoppas att den publik jag redan har tycker att det är roligt att se mig i ett nytt sammanhang, säger Anna fundersamt.

– Jag vill ju leva på min musik, så jag hoppas att det kan ge mig möjlighet att spela mer runtom i Sverige. Och sen är det rätt kul att vara med i detta också, jag har aldrig varit med i något liknande tidigare. Det är väldigt många människor som tittar.

Och i kväll får alltså väldigt många tittare se Anna Hertzman framföra sin ballad ”Om jag vore du” i tv. Kanske får de också se när Anna frågar Bert Karlsson om han sett sig själv i spegeln på sistone.

– Han sa något om att jag såg ut som en tant i min klänning. Fast jag vet inte om de har med mitt svar. De kanske har klippt bort det, säger Anna Hertzman och skrattar.