Annons
Nyheter

Bankmannen bjuder på sitt unika musikvalv

Beatleskännaren Staffan Olander har i sin källare en riktig skatt; ett unikt musikarkiv för fans av 60-talsmusik. 7 000 vinylplattor, 4 000 cd-skivor och 1 500 böcker och musikmagasin. Hans Abbey Room är numera öppet för musikstudenter och intresserade privatpersoner.
Nyheter • Publicerad 27 oktober 2012
Foto: 
1968-69 var det mycket bråk mellan medlemmarna i Beatles. Här är ett ”Förlåt-mig”-vykort från Paul till Ringo, i en boken Postcards from the boys, som Staffan Olander hjälpt Ringo Starr att sätta samman.
1968-69 var det mycket bråk mellan medlemmarna i Beatles. Här är ett ”Förlåt-mig”-vykort från Paul till Ringo, i en boken Postcards from the boys, som Staffan Olander hjälpt Ringo Starr att sätta samman.Foto: 
Redan på 70-talet blev Staffan Olander rikskänd som Beatlesexpert. I samband med bandets 50-årsjubileum öppnar nu han sin privata samling av 60-talsmusik för andra fans.
Redan på 70-talet blev Staffan Olander rikskänd som Beatlesexpert. I samband med bandets 50-årsjubileum öppnar nu han sin privata samling av 60-talsmusik för andra fans.Foto: 
Käraste prylen: en klocka som Olander fick av Beatles skivbolag Apple i samband med att han vann 10 000-kronorsfrågan 1973.
Käraste prylen: en klocka som Olander fick av Beatles skivbolag Apple i samband med att han vann 10 000-kronorsfrågan 1973.Foto: 
Foto: 

I ett helt vanligt villaområde i Södra Sandby ligger ett helt vanligt hus som har en väldigt ovanlig källare. Det är här som den rikskände Beatlesexperten Staffan Olander har samlat all sin musik, alla böcker och minnessaker från resor och möten med Beatlesmedlemmar.

Hans Abbey Room – parafraserat döpt efter Beatles album från 1969 – är som ett Shangri La för musiknördar. Och alla 90 000 låtarna, radiointervjuerna och videoklippen är katalogiserade och organiserade i databaser på ett sätt som är värdigt för en man som arbetat hela sitt yrkesverksamma liv på bank.

Annons

– Jag har haft nytta av mitt ordningssinne både i jobbet och i min hobby. Och har man ett brinnande intresse vill man ju gärna dela med sig, säger han.

Enligt äldre släktingar har Staffan Olander varit en stor musikkonsument ända sedan tvåårsåldern. I tonåren förfördes han av den nya rockmusiken som han rattade in på Radio Syd, en piratradiostation som sände från ett fartyg i Öresund.

– Unga i dag har svårt att förstå hysterin kring till exempel Beatles, men det här var alltså musik som inte fick spelas i Sveriges Radio.

– I början av 60-talet kunde man läsa tidningsartiklar med läkare som varnade att rockmusiken var farlig för ungdomen.

– Det var ett nytt sound och Beatles fyllde ett tomrum efter Elvis och Little Richard. Med sin musik, sitt förhållningssätt, hur de drev med och ljög för journalisterna – allt det där skapade ju en revolution som blev som en frigörelse för oss unga.

När Staffan Olander 1973 var 22 år gammal ställde han upp och vann i tv-programmet 10 000 kronorsfrågan på ämnet Beatles. Efter det fick han ett brev från George Martin, Beatles producent, som bjöd honom till London för en vecka.

Det blev början på en lång och nära vänskap.

– Det var ju väldigt oväntat och förstås så mycket bättre än någon vinst i någon tävling, säger Staffan Olander.

Vänskapen med sir George Martin ledde till att Staffan Olander fick träffa Paul McCartney och Ringo Starr. Med sitt stora Beatlesarkiv har han flera gånger fått hjälpa skivbolaget Apple med material som de själva inte har sparat.

Efter att Paul McCartney förlorade delar av sitt musikarkiv i en brand i Los Angeles fick också Staffan Olander komma till undsättning. Han har hjälpt både George Martin och Ringo Starr att skriva böcker. Genom åren har han gjort ett otal radioprogram för Sveriges Radio, nu senast i oktober i samband med 50-års jubileet. Den 5 oktober 1962 gav Beatles ut sin första singel, ”Love Me Do”.

Annons

– Trots att jag har gjort många program tidigare lyckades jag komma med några nyheter. Jag spelade några livelåtar från Beatles andra besök i Sverige, i juli 1964. Det har varit en sådan där mytomspunnen inspelning som de flesta avfärdat med att den aldrig har existerat. Men på krokiga vägar fick jag tag på den. Inspelad via mixerbordet i bra kvalitet. Och efter att jag spelade den i radion så har jag fått massor av mejl från överallt, USA och till och med Guatemala, från folk som vill få tag på den. Jättekul, säger Staffan Olander.

Sedan han öppnade källardörren till sitt nyrenoverade Abbey Room i somras har han tagit emot besök flera gånger i veckan.

– Jag och min fru har inte detta som ett museum som är öppet för allmänheten. Däremot är alla som har ett särskilt intresse av 60-talsmusik välkomna att höra av sig om ett besök. Inte sällan är det högskolestuderande som vill komma hit och söka i min stora databas.

– Bara i går hade jag tio lärare och studenter från Musikhögskolan i Malmö som var här för att gräva in mina gamla tidningar.

Att 50 år gammal rockmusik blir föremål för akademiska uppsatser vid landets lärosäten tycker Staffan Olander både är glädjande och lite skrämmande.

– Tyvärr har vi blivit så gamla i dag att 60-tals musik anses vara historia. Till och med tv-programmet Antik-rundan, som snart ska ha ett inslag om Beatles-saker, har varit här hos mig och botaniserat. Ja, hemska tanke.

En av Staffan Olanders favoritanekdoter, som han gärna berättar på sina föredrag, involverar den numera tämligen bortglömda svenska gruppen Trio me’ Bumba, som hade sin storhetstid på 60-talet med evergreens som ”Man ska leva för varandra”.

När John, Paul, George och Ringo första gången kom till Sverige 1963 turnerade de med Trio me’ Bumba, men då som förband.

– Beatles såg nog upp till Trio me’ Bumba, som var ordentligt etablerade i Sverige och hade flera hits. Efter en konsert en kväll kom John Lennon till Jan-Erik ”Bumba” Lindqvist och sa: ”Jag undrar om vi någonsin kommer att bli lika stora som Trio me’ Bumba”.

Taner Caliskan
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons