Branagh och Hopkins i ny Mankell-filmatisering

Kultur och Nöje Artikeln publicerades

Kenneth Branagh kan återvända till Sverige för filmatisering av ännu en Mankell-bok. Och storstjärnan Anthony Hopkins är intresserad av huvudrollen.

Ystads Allehanda har tidigare berättat om filmbolaget Yellow Birds förhoppningar om att återvända till Ystad för att spela in tre nya brittiska Wallander-filmer med Kenneth Branagh i huvudrollen. Planerna är fortfarande inte helt spikade, men från filmbolagets sida hoppas man kunna dra igång inspelningarna i sommar eller i höst.

Nu har Kenneth Branagh även uttryckt intresse för att komma till Sverige för att filmatisera en helt annan Mankell-roman, som inte tillhör Wallander-serien. Branagh har dessutom fått den Oscarsvinnande stjärnan Anthony Hopkins intresserad av huvudrollen. De båda samarbetade nyligen på storfilmen "Thor", som Branagh regisserade.

I en intervju med Aftonbladet berättar Anthony Hopkins om filmplanerna.

– Det nya projektet bygger på en annan bok av Mankell, "Italienska skor", säger han.

Romanen släpptes 2006 och handlar om den äldre mannen Fredrik, en enstöring som lever isolerad på en skärgårdsö. Förr i världen var han kirurg, men råkade amputera fel arm på en ung kvinna. En gång i tiden hade han också en kärlek vid namn Harriet, men henne lämnade han utan ett ord till avsked för över 30 år sedan.

Men så söker Harriet upp honom på ön. Hon är svårt sjuk i cancer och vill att Fredrik ska uppfylla ett löfte han en gång gav. Det blir upptakten till en resa mot botgöring och försoning.

– Ken ska regissera. De vill ha mig till rollen som enstöring. Jag tror att jag passar bra till det, säger Anthony Hopkins till Aftonbladet, och avslöjar också att de siktar på inspelning senare i år.

Yellow Bird bekräftar att de är inkopplade på projektet, men är väldigt förtegna om detaljer.

– Vi är på ett extremt tidigt stadium i processen. Vi pratar med Kenneth Branagh, och han är intresserad. Och Kenneth har pratat med Anthony Hopkins. Jag tror på att det kommer att hända någonting, men jag kan inte säga någonting mer konkret för ingenting är klart, säger Ole Søndberg, exekutiv producent på Yellow Bird.

Enligt Ole Søndberg kommer "Italienska skor" inte att krocka med Wallander-planerna. Om båda projekten blir av spelas "Italienska skor" in efter Wallander.

Var i Sverige filmen kan tänkas spelas in vill Yellow Bird inte kommentera i nuläget. Men romanen utspelar sig i skärgårdsmiljö och i skogarna i Hälsingland.