De ska dansa sig fram till juryns hjärtan

Kultur och Nöje Artikeln publicerades

De är utvalda, de är taggade och de är redo att kasta sig in i dansens virvlar. Listan över deltagare i årets Shall we dance Ystad är nu komplett.

Kent Mårtensson, Susanne Keyser, Dennis Sandell och Marie Olsson har alla tackat ja till att dansa så att Surbrunnsparkens dansgolv knarrar och publiken – och förhoppningsvis även juryn – jublar.

Deras fyra medtävlande, klara sedan tidigare, är Johnny Wahlqvist, Filip Fransson, Tina Persson och Caisa Persson. Under helgen får de åtta lokala kändisarna reda på vilken dansinstruktör de kommer att äntra golvet tillsammans med – efter en månads hårdträning.

Mer och mer träning

Också de som har gett sig in i leken för skojs skull kommer så småningom att känna av stundens allvar menar Hasse Åhs, producent för evenemanget.

– De brukar börja träna mer och mer ju närmare datumet kommer.

Hasse Åhs borde veta vad han pratar om. Tillsammans med sin son har han nämligen arrangerat Shall we dance bland annat i Kalmar, Linköping och Kristianstad.

När den turnerande versionen av tv-programmet Let’s Dance kom till Ystad första gången för ett år sedan blev den en riktig publiksuccé.

Krögaren Philip Liedberg gick segrande ur tävlingen i sina gyllene skor – en hyllning till konferencieren Richard Herrey – med danspartnern Fransisca Eriksson vid sin sida.

Svårt att tippa vinnare

Vem som går segrande ur årets tävling är svårt att sia om. Det har dragits paralleller mellan styrkelyftaren Johnny Wahlqvist och tidigare Let´s Dance-vinnaren Magnus Samuelsson, men det kan lika gärna vara dags för en kyrkoherde att dansa skjortan av sina medtävlande.

– Det är de här som är artisterna och inte juryn, säger Hasse Åhs och sveper ut med armen mot de tävlande som står och minglar med varandra.

– Juryn är grädden på moset.

Jury känd från tv

Grädden på årets mos är den samma som förra året. Ann Wilson och Dermot Clemenger, jurymedlemmar i tv-programmet Let’s Dance, kommer att bedöma Ystadsdansarnas insatser. Till dansarnas uttalade glädje återvänder även konferencieren.

– Det kommer att bli jättebra, tror Hasse Åhs.

På skärmar kommer publiken att kunna se hur det har gått under träningspassen för de olika deltagarna. Precis som på tv.

– Man kan göra det här i två, tre år, sedan tar artisterna slut, säger Hasse Åhs.

Men ännu i år finns det åtta lokalt namnkunniga tävlande som står laddade och redo.

Den 1 oktober smäller det och platsen är Surbrunnsparken.