Elias glänser som pianist

Kultur och Nöje Artikeln publicerades

Att jazz och brasilianska rytmer är ett av himlen välsignat äktenskap har världen vetat sedan tidigt 1960-tal. Många av de som köpt biljett till brasilianskfödda Eliane Elias konsert på Ystads teater förväntade sig nog just en bossa nova- och sambaspäckad afton. Det skulle visa sig att förväntningarna infriades.

Det är främst som pianist som Elias glänser. Hennes spel känns ofta som en spegling av hennes bakgrund som brasilianska som sedan decennier lever i USA. Vänsterhanden smeker fram de för samban så karakteristiska ackorden medan högerhanden gör ofta oväntat bluesiga löpningar.

Bandet hon har med sig är superbt. Marc Johnsons basspel skapar en snudd på magisk stämning i "Desafinado" och trummisen Rafael Barata tar stundtals över huvudrollen helt. Hans solo i nämnda låt får hela salen att rycka i lyckliga rytmspasmer.

Efter stående ovationer bjuds publiken på en extra halvtimme som börjar med en fin version av "The Girl from Ipanema". Klart mer medryckande än ganska trista The Doors-covern "Light My Fire".