Exotiskt när Bollywood kom till Kåseberga

Kultur och Nöje Artikeln publicerades

Ett indiskt filmteam från Bolly­wood är för första gången och spelar in film i Skåne. Exotiskt på många vis. Men indiska filmstjärnan och sångerskan Tia Bajpai kommer nog mest av allt att komma ihåg det iskalla vattnet i Kåseberga.

Tia Bajpai huttrar och har svårt att prata efter förmiddagens inspelning igår. Hon har tvingats att ligga i vattenbrynet nedanför skeppssättningen i det novemberkalla vattnet medan hennes motspelare, filmstjärnan Aftab Shivdasana, med jämna mellanrum har hällt kallt vatten över henne. Så ska hon också se riktigt död ut, drunknad.

Tia Bajpai är ändå lyrisk när hon insvept i en varm filt går iväg för att värma sig i en husbil på parkeringsplatsen precis bakom Ahls fiskrökeri.

– Jag älskar att vara här. Det är så vackert, säger den 21-åriga filmstjärnan.

Hon säger att det är miljöerna som fascinerar. För henne är Skåne exotiskt.

– Här är så nära till allt, hav, skog och dramatisk natur, säger hon.

– Klart att vi kommer tillbaka och spelar in fler filmer.

Hemma i Indien kan hon inte gå ut på gatorna utan eskort. Alla känner igen henne, vill ta i henne, ha autografer.

– Det är så skönt att spela in film hos er. Folk är vänliga och jag kan gå ut och handla. Ingen vet vem jag är. I helgen ska jag shoppa second hand i Malmö, säger Tia Bajpai.

Hon har tagit in på Hilton i Malmö, liksom de övriga stjärnorna. Resten av det 40 man starka filmteamet bor på vandrarhem vid Mobilia.

Inspelningarna i Skåne började i veckan och pågår fram till i slutet av november. Man spelar in på slott som Häckeberga och Vrams Gunnarstorp, i Lund och Malmö. På Österlen är det landskapet som lockar och så Ales stenar.

Men på filmen ”1920 – Evil Returns” ska de skånska miljöerna föreställa norra England eller Skottland. Filmen är en uppföljare på filmen ”1920” som gjorde succé i Indien 2008.

– Den nya filmen är en romantisk spökhistoria, säger Magnus Paulsson från produktionsbolaget Solid Entertainment som tar emot de indiska filmarbetarna och ser till så att allt praktiskt fungerar.

Merparten av filmen spelas in i Skåne, resten i Indien. Några dansscener spelas tyvärr inte in här. Kanske skulle det spränga bolagets budget att ta hit hundratals dansare till masscener.

Det är en dramatisk scen som i går spelades in på stranden nedanför Ales stenar. Den manlige hjälten, spelad av Aftab Shivdasani, har just upptäcka att hjältinnan har dött. Man har kommit ungefär halvvägs in i historien, och det är tur att den har lite spöklika inslag. Hon kommer tillbaka på något vis.

I Mumbai i Indien massproduceras filmer och man är ständigt på jakt efter nya miljöer. Därför håller Magnus Paulsson det för sannolikt att vi bara har sett början på det skånskindiska filmäventyret.

– Det känns så. När väl ett bolag har varit på en plats, följer de andra efter, säger han och berättar att ett annat bolag redan har hört av sig.

I Malmö arbetar också sedan ett par år ett företag, Connecting Bollywood, med att försöka knyta filmiska band med Indien.

Magnus Paulsson berättar att den första filmen ”1920” spelades in på ett slott i North Yorkshire i norra England.

Däremot tror inte Magnus Paulsson att indierna är så intresserade av ateljé­erna i exempelvis Ystad studios. Det är miljöerna man vill åt.

– Men det är klart att det kan vara bra att kunna erbjuda en studio som en service och ett komplement, säger han.

Besöket i Skåne sätter säkert sina spår, inte bara för en nedkyld filmstjärna.

Kostymören Nandu Sonker trivs också i Skåne.

– Visst blir jag inspirerad. Det kommer kanske att märkas i min nästa film, säger han.