Farmen-Maria: ”Jag tänker inte titta mer”

Kultur och Nöje Artikeln publicerades

Maria Anderberg har fått nog. Hon menar att konflikterna på ”Farmen” klipps samman på ett oetiskt sätt. Nu vill hon inte se mer. "Jag mår inte bra av att se det".

Efter tisdagskvällens avsnitt av ”Farmen” var deltagaren Maria Anderberg från Norra Björstorp förbannad. Så arg att hon skrev ett långt och kokande inlägg på Facebook om hur oetiskt programmet klippts samman.

Anledning? Deltagarna Rimon Lahdos och Dolores Martins plötsliga sorti från ”Farmen” skildras som frivilliga avhopp.

När YA ringer henne på onsdagsmorgonen är hon fortfarande irriterad. Marias bild av händelseförloppet är en helt annan.

– Det var en otroligt hotfull stämning, och det gick åt helvete för långt. Rimon hotade Paul och sa att han skulle golva honom, men han var väldigt hotfull mot mig också. Fast inget av det finns ju på film.

Hon berättar att produktionen till slut ordnade ett krismöte, som inte tittarna får se, där flera av deltagarna ställde ett ultimatum.

– På krismötet sa gruppen att nu är det nog. Då lämnade Rimon och Dolores ”Farmen”, efter att flera i gruppen sagt att ”antingen lämnar de, eller så lämnar vi”.

Kritik mot klippningen

Maria Anderberg menar att de kvarvarande deltagarna sedan fick höra från programledaren Linda Lindorff, framför rullande tv-kameror, att Rimon och Dolores diskats för att de brutit mot reglerna på gården.

– Så klipps det ändå till en helt annan historia, utan något snack om diskning. Det är ju en jävla skillnad. Jag gick in frivilligt, och har gått med på att de får klippa hur de vill, men jag förväntade mig mer etik.

– Jag var på väg att lämna Farmen flera gånger för att jag tyckte att det blev så obehagligt. Men varje gång sa de från produktionen ”Stanna. Vi vill ha dig kvar. Det kommer att synas vad som hände.” Eller hur! Jag vill inte titta mer. Jag mår inte bra av att se det.

Erik Sidung, pressansvarig för ”Farmen” på TV4, medger att man fick kalla till ett möte.

– Det var en situation som uppkom, som inte dokumenterades på film, där några sa att det förekommit hot och några sa att det inte gjort det. Då gick produktionen in för att höra båda sidor, säger Erik Sidung.

Men något ultimatum, eller någon diskning, känner han inte igen.

– Nej, som jag uppfattar det har de valt att lämna programmet frivilligt efter att den här situationen uppkom.

Gick inte att spela

Rimon Lahdo menar också att han och Dolores Martin gick på eget bevåg.

–Jag var där för att skapa bra tv, de var där för att hitta sig själva. Till slut gick jag självmant, för jag kände att det inte gick att spela spelet längre. Jag kunde inte trycka på deras svaga punkter, för då ville de bara åka hem. Maria packade sin väska fem, sex gånger. Hon ville hem så fort man gjorde någonting.

Hoten, menar han, syftade på tävlingsmomentet tvekampen.

– Ja, jag hotade att golva Paul, men jag menade självklart i en tvekamp. Det säger ju sig självt, jag går inte omkring och hotar en annan människa, säger Rimon Lahdo, som samtidigt hävdar att han fått rasistiska slängar från Maria Anderberg.

Det påståendet får Maria att se rött.

– Men för fan, Rimon! Inte ens mina ovänner skulle påstå något sådant om mig, säger hon.

Under tiden fortsätter intrigerna på ”Farmen”. I kvällens avsnitt, som sänds klockan 19.30, är det dags för veckans förstekämpe Paul Melén att välja en motståndare i tvekampen. Han känner sig sviken av Maria Anderberg, som utsåg honom.