Festivalsommaren blommar i sydöst

Kultur och Nöje Artikeln publicerades

I helgen exploderar festivalsommaren i sydöstra Skåne, med fyra festivaler samtidigt. Publiken kan välja mellan allt från spelmansstämma och ekologisk mysfestival till en 12-timmarsfest med band från trakten eller ett musikaliskt tredagarspartaj i en fårhage.

Vill ni ha ett säkert tecken på att sommaren verkligen är här? Bara ta en titt på den kommande nöjeshelgen. Då har man chans att välja mellan fyra olika festivaler bara i den här regionen. Så var det inte under helgerna i februari. Eller i maj. Ett tvättäkta bevis, om inte solen räcker, för att sommarsäsongen kommit.

Tre av festivalerna är tredagarskalas som allihop drar igång på fredag.

I Maglehem norr om Brösarp väntar Maglehemsfestivalen, en gratisfestival med ett 30-tal band, ett gäng poeter och några konstnärer i en fårhage. Bland årets artister finns namn som Calle & the Undervalleys, Solity, The Brimstone Days och Urban Guerilla.

Fortsätter man några kilometer norrut längs väg 9 kommer man till Degeberga, där det i helgen blir spelmansstämma med allt från visstugor och danskvällar till näckspel och musikkurser.

På Mossagården i utkanten av Veberöd är det dags för ekologisk festival med både sagoskog, barnteater, naturvandringar och artister som Emil Jensen, Edda Magnason, Ebbot Lundberg, Magnus Tingsek och Hasse Andersson. Dessutom gör Robert Jelinek, känd som sångaren i The Creeps, sin första spelning med sitt nya band The Out på fredag,

Det kommer mera. I Garaget i Hammenhög är det på lördag dags för den första Casperfestivalen, med två scener och ett helt gäng vassa band från våra trakter. Bland annat återuppstår det toksvängiga mångamannabandet Majken Tajken, med bröderna Sam och Peter Antonsson i spetsen, för sin första spelning på tre år. De har en spelning till senare i sommar och tanken är att samla ihop sig till åtminstone en sjumannatrupp, komplett med blåssektion. Men det blir nog till nästa gig. En välinformerad källa... host... Peter själv, har viskat att de sannolikt gör giget på lördag som trio.

Dessutom gör Thibo ”Panda Da Panda” Girardon konsertdebut som sista artist ut på Casperfestivalen. Panda Da Panda har bara släppt två singlar, men har redan börjat bli omtalad. Senast när han serverade sin andra låt ”Titta när han dansar” tillsammans med årets mest avklädda musikvideo.