Full fart för Nanne Grönvall

Kultur och Nöje Artikeln publicerades

I år fyller Nanne Grönvall 25 år som artist. Det firas med turné i sommar, ny skiva i höst och julshow i vinter. "Full fart", som Nanne själv uttrycker det. På lördag kommer hon till Möllevallen i Skivarp.

– Det hade jag ju aldrig vågat tro när jag började, att jag skulle hålla på med det här 25 år senare, säger Nanne Grönvall och skrattar i telefonen.

Även om hon började sjunga i rockband redan i slutet av 1970-talet, så sätter Nanne startflaggan för artistkarriären vid året 1985. Det var ett händelserikt år. Bandet hade då precis blivit en trio med namnet Sound of music och medlemmarna Nanne, Angelique Widengren och Peter Grönvall (som blev Nannes make 1994.)

– Då jobbade jag fortfarande som telefonist på S:t Eriks sjukhus vid sidan av musiken, minns Nanne.

Samma år fick de skivkontrakt med Alpha Records och singeldebuterade på senhösten med "One more lonely night". Ett halvår senare stod Sound of music på Melodifestivalens scen med låten "Eldorado".

Sedan dess har det blivit några fler vändor i Melodifestivalen för Nanne, med en tredjeplats i Eurovision Song Contest 1996 med gruppen One more time och låten "Den vilda" som toppnotering.

– Ja, oj. Hur många gånger blir det nu? 280?, funderar Nanne.

– Nej, men tio gånger har det väl blivit, om man räknar både som artist och som låtskrivare, säger Nanne.

Därför är det smått ofattbart att höra henne berätta om sin kraftfulla, seglivade scenskräck.

– Den var väldigt ihållande under hela Sound of music- och One more time-perioden, säger Nanne.

– Den var faktiskt så stark att jag ibland övervägde att sluta och göra något annat.

Därför håller hon solodebuten med "Avundsjuk" i Melodifestivalen 1998 som en klar höjdpunkt i karriären och en stor personlig seger.

– I och med att jag brottades med scenskräck så var den stor grej för mig att våga göra något solo. Det kanske inte var något jättekliv för mänskligheten, men ett enormt språng för Nanne Grönvall, säger hon.

Nu i sommar varvar Nanne turnerandet med arbetet på sin sjätte soloplatta, som ska släppas i oktober.

– Det blir en ganska typisk Nanne-platta, med lite tvära kast mellan rock och pop, och något balladaktigt. Men betoningen ligger ändå på rock, svensk rock.

Och i helgen väntar en helkväll på Möllevallen i Skivarp tillsammans med Glenn Wish, Sara Löfgren, Linda Bengtzing, Benjamin Wahlgren, Adde Malmberg och Timoteij.

– Det ska bli en härlig kväll. Jag har ju jobbat ihop med de flesta tidigare faktiskt, så det ska bli jättekul.

Och scenskräcken, den har Nanne lärt sig att hantera.

– Efterhand upptäckte jag att det enda sättet att övervinna den är att sticka ut och spela mycket. Så den har jag successivt jobbat bort, så att det blivit till en positiv nervositet i stället, säger Nanne Grönvall.