Ingen dans för Johnny

Kultur och Nöje Artikeln publicerades

Shall we dance” har tappat en tungviktsprofil. Styrkelyftaren Johnny Wahlqvist är inte längre med i tävlingen. Men åsikterna går isär om varför.

Styrkelyftaren Johnny Wahlqvist kommer inte att vara med när ”Shall we dance” drar igång på Surbrunnsparken i Ystad den 1 oktober.

Anders Andersson på Surbrunnsparken uppger att det beror på att Johnny Wahlqvists danspartner Ida Lassesson brutit armen och att de inte har någon ersättare.

Bara ett svepskäl

Men enligt Conny Obrell, som är Johnny Wahlqvists manager, så är det bara ett svepskäl. Han menar att det snarare handlar om ett bråk mellan honom och arrangören Hasse Åhs som rör ett fotografi, en indiandräkt och ett par fakturor.

– Johnny blev utkickad. Och det har inte ens med honom att göra, säger Conny Obrell.

Det började med ett foto på Johnny Wahlqvist som Conny själv tagit. När han upptäckte att bilden fanns med på utkastet till en ”Shall we dance”-affisch tog han kontakt med Hasse Åhs.

– Han lovade att ta bort bilden, men en månad senare hade han kvar den på affischen. Han använde bilden i kommersiellt syfte, trots att vi var överens om att han inte fick använda den. Så då skickade jag en faktura på 2 000 kronor, säger Conny Obrell.

Faktura och motfaktura

Strax därefter fick Conny själv en faktura från Hasse Åhs bolag på 6 250 kronor.

– Som förklaring skrev han då att jag otillåtet använt hans affisch. Och den hade vi använt på Johnnys hemsida. Men han hade ju själv bett oss att sprida den så mycket som möjligt, säger Conny Obrell, och betonar att han inte tänker betala fakturan.

Fredrik Högberg Åhs, som arrangerar ”Shall we dance” tillsammans med sin far Hasse Åhs, menar att bildfakturan kom helt oväntat.

– Fotografiet frågade vi efter när vi pratade med Johnny om att han skulle vara med. Då sa han att det fanns en bild på hans hemsida som vi kunde ta. Sen fick vi ett mail från en Conny Obrell, som vi inte haft någon som helst kontakt med tidigare, där han ville ha 1 000 kronor för bilden, tror jag det var.

– Jag har för mig att vi snackade med Johnny efter det och bad honom lösa det här. Men sen kom det en ny faktura, på 2 000 kronor, för obehörigt användande av upphovsrättsskyddat material.

– Har vi gjort fel så har vi gjort fel, den bedömningen kan jag inte riktigt göra. Men fakturan är betald i går, säger Fredrik Högberg Åhs.

Motfakturan kommer de inte att försöka kräva in.

– Det var nog farsan, som i ren ilska skickade den. Det är klart att vi inte kommer att kräva de pengarna. Och vi har redan skickat en kreditfaktura på den, som innebär att fakturan inte gäller.

Konflikt om kläder

Och så var det indiandräkten. Enligt Conny Obrell har Johnny även blivit anklagad för kontraktsbrott efter att han i tidningsintervjuer sagt att han tänker använda en indiandräkt i ”Shall we dance”.

Till saken hör att den storvuxna Johnny Wahlqvist krävde att få danskläder speciellt uppsydda för att ställa upp i danstävlingen. Sen köpte Johnny den nyligen bortgångna vännen Ricky Bruchs gamla indiandräkt på en auktion och blev sugen på att ta med den ut på dansgolvet.

– Hur kan det vara ett kontraktsbrott när danstävlingen inte ens ägt rum än? Han har ju bara sagt att han ska använda indiandräkten. I så fall är det väl mer ett kontraktsbrott att lyfta Johnny ur tävlingen, säger Conny Obrell.

– Om vi sagt något om kontraktsbrott så var det väl i affekt igen, förmodar jag. Det är ju ingenting vi kommer att gå vidare med, säger Fredrik Högberg Åhs. – Men såhär var det, Johnny sa att vi måste fixa kläder åt honom för att det inte finns i vanliga affärer. Sen tror jag det var Anders på Surbrunnsparken som tipsade om Nisses, som är experter på kläder för storvuxna människor.

Specialsydd utstyrsel

– Vi ringde dem, och de lovade att de skulle sponsra med kläder om de fick vara med på annonserna för ”Shall we dance”. Sen går Johnny och säger i tidningar att han ska ha på sig en indiandräkt som tillhört Ricky Bruch. Det blir ju helt fel. Det är inte en siffra rätt där, tycker jag, säger Fredrik Högberg Åhs.

– Vad tror du Nisses säger om det? Dem kan vi ju aldrig ringa igen, fortsätter han.

Fast Fredrik Högberg Åhs hävdar bestämt att Johnny Wahlqvist inte blivit portad från tävlingen.

– Absolut inte. Det har inte ett dugg med den saken att göra. Hans danspartner har brutit armen och är gipsad, och det går inte att hitta någon ny som kan lära honom att dansa på ett par veckor.

Ingen att dansa med

Anders Andersson på Surbrunnsparken är väl medveten om konflikten, men även han menar att det är den brutna armen som satte stopp för Johnnys medverkan.

– Jag tycker att det är urlöjligt, hela diskussionen om copyright. Men är det så, så är det så. Fakturan är betald. Och det har inget att göra med att Johnny inte är med. Han är inte utkickad. Han har helt enkelt ingen att träna med och han har ingen att tävla med. Man kan inte ställa upp i en pardans utan att ha någon att dansa med, säger Anders Andersson.

Johnny Wahlqvist själv har en annan syn på saken.

– Det är en massa jävla trams. Det är inte den brutna armen det handlar om. Jag blev ju bortlyft, det kom bara pang bom i helgen. Det är så jäkla löjligt att 2 000 kronor ska blossa upp till något så här infekterat, säger han.