Konsert Musik och artist blir ett

Kultur och Nöje Artikeln publicerades

Maria Eggelings musikaliska genre(r) måste beskrivas med ordet nån slags.

När hon sjunger och spelar jazz så är det nån slags jazz. Också visor, folksång och country sjunger hon med prefixet nån slags. Om nu hennes musik alls kan placeras i en genre....

I min recension av albumet ”Bikini”, som kom tidigare i år, skrev jag att det var alltför splittrat. Eggelings influenser stack iväg åt så många håll att det blev svårt att hänga med.

På scen är mångsidigheten däremot en tillgång. Som om Scalas nästan fullsatta salong ramar in allt som hörs och syns och skriver dit signaturen Maria Eggeling.

Hon sjunger,spelar akustisk gitarr och piano. Vilket instrument hon använt för att komponera en låt påverkar också musiken. Med gitarr blir det mer singer/songwriter och country; på piano går det åt jazz och lite soul. Svenska visor verkar hon skriva på bägge instrumenten.

Maria Eggelings Band är snarare en lös grupp musiker, ibland deltar alla och ibland färre. Som duo spelar Eggeling och saxofonisten Christine Falk så nära att det blir intimt. Tonerna slingrar om varann. Något konstmusikaliskt smyger in bland pop, soul och jazz.

Med den lättfingrade trummisen Petter Bengtsson och pådrivande basisten Anders Djurfeldt tillkommer mer tyngd och fler rytmer.

Musiken kan hamna i en hybridgenre som salsacountry. John Bernéli, dobro och mandolin, lägger toner som än poängterar, än kontrasterar. Matilda Krysander sjunger kör i några låtar.

Både material från och utanför ”Bikini”. Fascinerande att höra låtar från albumet som ”The Day”, ”Noten”, ”Marsmelodi” (tonsättning av en Tage Danielsson-dikt), ”Döden” och ”Fare Thee Well” och jämföra. Samtliga växer på scen! Live innehåller låtarna ännu mer.

En låt som började i en genre vränger och kränger till och hamnar plötsligt i en helt annan musikform.

Extra spännandenär Maria liksom förlorar sig i musiken. Hon sjunger: ”She’s gonna do it again/He’s gonna do it again/Wer’e gonna do it again”. Rösten förändras och hon förflyttas till... ja, en annan dimension. Musiken lägrar henne. Och hon hänger sig. Musik och artist blir ett.