Kören från Sjöbo redo för slaget

Kultur och Nöje

Här är kören som ska försvara Sjöbos heder i årets upplaga av Körslaget. Tjugo killar och tjejer, som nu laddar inför premiären på lördag.– Vi är den bästa kören. Vi har fått en jättefin sammanhållning, säger Naomi Namasenda, 17, den yngsta medlemmen i Team Jakob.

Artikeln publicerades 16 mars 2011.

– Lite tajtare! Vi ska känna varandra, men inte dölja varandra.

Det är onsdag eftermiddag i mars, och Team Jakob är samlade på Kulturskolan i Sjöbo. Jakob Samuel har precis delat ut lagtröjor till alla medlemmar, och nu instruerar han sin kör i posering inför kameror.

I februari var Jakob i stan för att plocka ut sin kör inför årets Körslag. Hundratals hoppfulla kom, men Jakob fick bara välja ut 20 sångare och sångerskor. Och efter en heldag bland de sökande på kommunhuset hade han hittat sina 20 röster.

– Det var många sköna och begåvade människor som sökte, så ur det perspektivet var det svårt att få plats med alla. Jag hade gärna gjort en kör med 40 personer, erkänner Jakob.

Sedan dess har hela och delar av kören träffats flera gånger för att sjunga ihop, bygga upp en sammanhållning och ha kul tillsammans.

Men nu börjar det bli allvar. På lördag är det premiär för Körslaget, och den här veckan är Jakob Samuel i Sjöbo för att repa ihop sig med sig lag.

Han kom ner i tisdags, och på fredag flyger kören till Stockholm. Så det är snabba puckar som gäller. Men om det finns darriga nerver och oro inom leden så märks det inte mycket denna onsdag i Sjöbo. Körmedlemmarna verkar trivas ihop och ha stor tilltro till det egna laget.

– Det är en otroligt positiv stämning. Vi har försökt träffas och sjunga ihop under de senaste veckorna. Och har vi inte träffats på några dagar, då har vi börjat sakna varandra, säger Anna Fogelström, som till vardags är socialarbetare.

Socionomen Linda Thomsen är inne på samma spår.

– Träningarna har gått väldigt bra så här långt. En styrka i laget är nog att vi har förmåga att ha jäkligt kul ihop, och att vi redan är en tajt grupp. Och att vi är bra på att sjunga stämmor, säger hon.

Musikläraren Kent Borgström har själv inte sjungit i kör sedan skoltiden, men tycker sig höra stor talang inom det egna laget.

– Det hörs kanske inte just nu, men det finns otroligt starka röster i den här gruppen. Herregud i London, när vi kommer igång ordentligt, då skulle du höra, säger Kent Borgström och slår ut med händerna i en kraftfull, svepande gest.

Han hoppas redan på en finalplats för Team Jakob. Och han lite extra starka skäl att önska det.

– Om vi går till final, eller när vi går till final menar jag, så blir det på min födelsedag, den 24 april. Jag trodde inte det var sant när jag såg det. Men det skulle verkligen vara roligt att fira sin födelsedag på det viset, säger han.

Nåja, än är det långt kvar till final. Och sex andra körer från olika delar av landet står mellan Team Jakob och segern. Men det kommer garanterat att hållas många tummar i Sjöbotrakten de närmaste veckorna.

På lördag klockan 20 drar det första programmet igång på TV4.