Lägesrapprt om en stad i förvandlig

Kultur och Nöje Artikeln publicerades

YA-kulturens nye medarbetare Kristian Lundberg recenserar en annan malmöförfattares senaste diktsamling; Tomas Ekström.

Tomas Ekström

Malmö är en dröm

Fotografier: Maria Lindberg

(Siesta)Malmö är en stad med fantomsmärtor. Staden lever i skuggan av sin historia. Staden blir en berättelse om en framtid som aldrig lyckas infinna sig. Malmö är en speciell plats i den bemärkelsen att staden försöker att finna sin form. Den har lämnat sin position som arbetarstad bakom sig och försöker nu axla en ny titel som "kunskapsstad" - vilket naturligtvis är skrattretande.

Torbjörn Flygt och Fredrik Ekelund, som brukar benämnas som malmöskildrare, är snarare konservativa bygdemålare, i det att de försöker beskriva en svunnen tid, en förlorad stad om man så vill.

Vem skriver om det Malmö som tydliggör sig utanför fönsterrutan en regnig eftermiddag på Kristianstadsgatan? Jag vet. Tomas Ekström. Nu utger Tomas Ekström diktsamlingen "Malmö är en dröm" (Siesta) vilket är en enkel och okomplicerad lägesbeskrivning med poetiska förtecken. Det är ett välkommet bidrag till berättelsen om Malmö. Ekström skriver medvetet enkelt, nedtonat. De stora gesterna är borta, istället är det diktens själva väsen som ges plats.

"Skrålandet, som ett flak sten

tippat på gatan;

halalhoror!

Tjejerna skrattar och går vidare.

Men butiksägaren låter handen vila

på bollträet under disken.

Och kvällens alla grabbars stora stark

ska radas upp på manchestertygsraka

linjer rätt in i nattens mörkaste snitt."

Det är vackert så. En ögonblicksbild som rymmer mer än bara sin egen tillblivelse; för det blir ju så med dikten – att den angelägna dikten inte bara beskriver. Den förändrar. "Malmö är en dröm" har partier som jag tycker samtalar med delar av Werups författarskap, inte minst hans tidigare diktsamlingar – sympatiskt nog har han försett Ekströms samling med ett förord som är synnerligen läsvärt.

Tomas Ekström framstår med "Malmö är en dröm" som en engagerad diktare med stenhård koll på formen. Han vandrar genom ett Malmö som just nu, i detta ögonblick, söker sin form. Det är beundransvärt. Också Maria Lindbergs svart-vita fotografier förstärker den bilden – föreställningen om staden. "Malmö är en dröm" är en överraskande bekantskap.