Malin har nya tricks i hatten

Kultur och Nöje Artikeln publicerades

För åtta år sedan stod hon för första gången på hemmascenen Skillinge Teater. Sedan dess har trollerikonstnären Malin Nilsson lagt världen för sina kängor.

Nyligen kom hon hem efter tre månader i Tyskland och nu planerar hon en ny show med den galne tysken Markus Zink. Premiär på Skillinge Teater i sommar, förstås.

En gång i tiden städade Malin Nilsson toaletterna på Skillinge Teater. Sedan blev hon trollkarl, prisades i Sverige som ung och lovande och stod på scenen på Skillinge Teater första gången 2003. Året efter erövrade hon Ystads Allehandas kulturpris och sedan har det bara rullat på, fortare och fortare.

När man ringer till Malin Nilssons telefonsvarare hörs en duva kuttra vilt i bakgrunden och det känns rätt. Efter några turer får vi tag på varandra "på riktigt" och Malin berättar att hon bara för någon vecka sedan kom hem från ett tre månaders engagemang på anrika Das Krystall Palats i Leipzig, Tyskland.

– Jag var med i en trollerishow som hette "Illusia" och vi var totalt åtta trollkarlar i showen och vi körde för fulla hus i tre månader och gav tio extraföreställningar, sprudlar Malin Nilsson och fortsätter med att berätta att det blev 91 föreställningar totalt och att det var den största succén på tio år på Das Krystall Palast.

Då frågade jag om hon inte hade några fiasko att berätta om men då bara skrattade Malin Nilsson, länge och väl. Och det har gått bra för Malin från Skillinge. Tidigt blev hon som första kvinna svensk mästare i trolleri men det räknas inte längre. Då slår hennes och kumpanen Jörgen Thorssons succéshow i Hollywood och New York högre och i VM i Street Magic, i tyska S:t Wendel förra året, kom de trea.

Malin Nilsson och Jörgen Thorsson firade en hel del triumfer tillsammans under namnet The Monkey Opera, inte minst med ständigt utsålt hus och extra föreställningar på Skillinge Teater de senaste somrarna. Nu har dock samarbetet upphört. Den begåvande och mångsidige skådespelaren, regissören och musikern Jörgen Thorsson står i vår på Stockholms Stadsteaters scen och spelar Paraplyerna i Cherbourg, premiär 25 mars.

– Jörgen är ju egentligen en seriös kille, säger Malin och skrattar högt i mitt öra. Nej, jag tycker bara att det är fantastiskt för honom att få spela på Stadsteatern i Stockholm. Våra vägar kommer säkert att korsas igen.

Och då Jörgen Thorsson är borta vänder sig Malin Nilsson till en annan gammal kumpan som både hon och Jörgen Thorsson har spelat med, den sanslöst galne, tyske komikerna Markus Zink.

Ni som varit med ute på Skillinge minns honom. Det gör man om man sett honom – och hans maskiner och hans konfetti.

– Vi träffas nere i Ravensburg och repeterar och skriver på vår nya föreställning som kommer att ha premiär i sommar på Skillinge Teater, avslöjar hon.

Men händer det inget annat i vår? Hon skrattar igen och börjar räkna upp länder som står i almanackan: Marocko, USA, Frankrike, Monaco, England, Tyskland...

Dessutom ger Malin Nilsson sig in i konstvärlden och visar sitt måleri på Östangård, utanför Skillinge, under påsk, då hon också, förstås, är med i påskshowen på Skillinge Teater.

Jag tror vi slutar där även om det finns mer att berätta – som till exempel att Malin i tisdags köpte 40 paraplyer!? – men jag ser redan fram emot Malin Nilsson och Markus Zink i sommar.